Морските дарове са сред най-обичаните деликатеси и са неизменна част от средиземноморската кухня. Приготвянето на коктейл от скариди или паеля с морски дарове отдавна вече не е тера инкогнита дори и за родните домакини. Но все още българите изпитват известни затруднения при ориентиране между различните наименования на ракообразните - скариди, лангустини, кралски скариди и т.н.
Всъщност има повече от 2000 вида скариди, които се различават едни от други както по външен вид, така и по размер. Лангустините са именно най-големите скариди в света.
Те могат да бъдат открити под наименованието Дъблин бей и размерите им далеч превъзхождат тези на другите скариди. Но разликата между скариди и лангустини не е само в размерите. Съществува и осезателна разлика във външния вид.
Лангустините имат външен вид, който в голяма степен наподобява този на омара. Но подобно на останалите видове скариди, те се почистват от черупката, след което се готвят изключително лесно, а месото име е доста вкусно. Дори и начинаещите домакини могат да приготвят панирани лангустини или задушени лангустини в масло и бяло вино.
Коментари