Шоколадът – любимото сладко изкушение на всеки човек. Най-сладката храна на света има история от над 4000 години, а днес е един от най-широко използваните продукти в кулинарията.
Изненада или не, през по-голямата част от своето съществуване шоколадът се е използвал под формата на горчива напитка. Малко след това се преоткрива като безценна сладка съставка за приготвянето на едни от най-класическите и любими рецепти в сладкарството.
Шоколадът произлиза от какаото, което е представлявало ценен ресурс за хората още преди идването на Христа. Според научните изследвания какаото е известно на човечеството още през 1900 г. пр. Хр.
Днес шоколадът е основна съставка в редица шоколадови сладкиши и вкусни печива като какаово руло.
Какъв трябва да бъде шоколадът, с който готвим тези любими рецепти
Шоколадът за готвене или така нареченият кувертюр, се продава във всеки хранителен магазин с това наименование. Трябва да бъде в разтопено състояние, когато го влагате в сладките си творения. Когато шоколадът е разтопен, той добива течна текстура, която е важна за приготвяне на рецепти в сладкарството.
Когато използвате шоколад за готвене на сладкиши или печива, то е важно да подберете такъв, който има високо качество.
За да го превърнете в разтопено състояние, то първо трябва да го нарежете на малки парчета. След това преминавате към същинския процес на разтопяване на водна баня, който се извършва задължително така – поставяте малък съд в по-голям, в който има налята вода. Слагате големия съд на котлона и загрявате, като внимавате да не попадне вода в шоколада. При умерена температура трябва да получите шоколад, който да използвате за пълнеж, глазура, заливки и т.н.
Разтопеният шоколад в домашни условия е известен още под названието кувертюр. Той най-често се получава от млечен шоколад или бял шоколад, като намира приложение за декорация или пълнеж. Използвайте шоколадов кувертюр за направата на сочно брауни или шоколадов фъдж.
Коментари