Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се използват в готвенето различните видове кромид лук

Как се използват в готвенето различните видове кромид лук

Как се използват в готвенето различните видове кромид лук

Не само у нас, но и по цял свят, кромидият лук е неотменна част от приготвянето на различни ястия, салати и сосове. Много страни имат собствено национално ястие на база лук и едва ли има държава, в която не го познават. Той се счита и за истинско природно богатство, което носи огромни ползи за човешкото здраве и от него се приготвят и различни лекарства от народната медицина и различни козметични средства.

Кромидият лук има различни видове и сортове. Най-известните и често използвани са: бял лук, жълт лук, червен лук и лук шалот. Като и във всеки сорт има различни подвидове с различни характеристики.

Качествените характеристики на отделните видове лук обуславят различното им използване в готвенето. Целта е да се възползваме максимално от ползите на всеки един сорт, като запазим полезността на неговите съставки при кулинарна обработка.

В готвенето лукът се използва абсолютно във всичките си "състояния": суров, пържен лук, варен, печен, задушен, пасиран, маринован лук, осолен и т.н. Той върви добре с месо, риба, зеленчуци, дори и с яйца и млечни продукти. Лукът се добавя успешно към зеленчукови и месни консерви.

За какви ястия са подходящи различните сортове кромид лук?

Червен лук

Червен лук

Поради минималната си лютивина, приятна хрупкавост и сладост, той е идеален за добавка към салати и студени сандвичи в суров вид, нарязан на кубчета, шайби или лентички. Често се добавя към туршии и също може да се ферментира със солена саламура. Не е изключено да се използва и в готвенето. Може да се пържи и задуши, да се направи мармалад от лук и конфитюр, да се карамелизира. Използва се и в лечебни рецепти от народната медицина.

Бял лук

Най-хрупкавият и сочен вид кромид лук, с изразена лютивина. Може се добави към сандвичи и салати, ако обичате люто. Често се използва в плънката на всякакви пици. Също се използва и за приготвяне на сосове и ястия, обикновено в мексиканската кухня. След като ядете от този сорт, не остава миризма и неприятен вкус в устата. Недостатъкът му е, че има тънка обвивка и е сравнително нетраен.

Жълт лук

Това е най-разпространеният и често използван кромид лук. Суров обикновено е доста лютив, но много хора го използват за салати и гарнитури. Счита се за най-добър и универсален за готвене и в действителност се използва най-често във всякакви кулинарни рецепти с лук. При термична обработка придобива сладък вкус и губи лютивината си. Съставна част е и на много рецепти от народната медицина.

Лук шалот

Готвене на шалот

Има по-мек и деликатен вкус, приятен аромат с нотка на чесън и по-малка лютивина. Той се използва за фини, изтънчени ястия, сосове и гарнитури, за декорация на ястия от месо като самостоятелна гарнитура.

Наистина рецептите с лук са безброй. Задължително опитайте:

- лучена супа;

- яхния с лук;

- пълнен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest