Оцетът е един от тези продукти, които почти нямат срок на годност. Оцетът се използва не само за хранителни цели, но и за битови нужди. Оцетната киселина е естествен консервант, солените соли на основата ѝ за дълго време запазват продуктите от разваляне.
Оцетът е продукт, получен в процеса на жизнената активност бактериите на оцетната киселина. Тези невероятни бактерии присъстват навсякъде, където се извършва процесът на ферментация на захар, чийто естествен резултат е образуването на етанол. Веднъж попаднали в среда, съдържаща алкохол, бактериите от оцетна киселина започват да синтезират оцет.
Синтетичният оцет се произвежда чрез разреждане на концентрирана оцетна киселина Е260 с вода до 6%. Минават ли се границите на тези проценти, продуктът е опасен, тъй като концентрираната вече оцетна киселина може да причини силни изгаряния.
Има няколко начина да се получи оцетна киселина:
Произвежда се от природен газ, използвайки метода на химичния синтез.
Това е вторичен продукт, получен в процеса на производство на химически торове.
Дървесинната химическа оцетна киселина се произвежда в резултат на обработката на дървесни отпадъци (стърготини).
Абсолютната (или ледената) оцетна киселина е продукт, чиято концентрация е 100%. При разреждане на ледена оцетна киселина с вода до 70-80% се получава оцетна киселина, която е включена под формата на добавка Е260 в списъка на съставките, които съставляват продукта.
Трапезният оцет е 3-15% воден разтвор на оцетна киселина в храната. Той се приготвя чрез разреждане с вода на оцетна киселина, съдържаща около 80% оцетна киселина.
Има една универсална формула, с която лесно можете да определите с колко вода трябва да разредите оцета, за да получите оцет с необходимата концентрация.
Ако концентрацията на оцетната есенция, която имате, е разделена на концентрацията на трапезния оцет, която трябва да получите, ще получите число, което показва колко пъти количеството на получения разтвор трябва да надвишава количеството на взетата основа.
Например, за да получим 3% оцет от 70% оцетна киселина, разделя се 70 на 3, получаваме 23.3. Обобщаваме резултата до 23.5 и заключаваме, че за една част от същността трябва да вземем 22.5 части вода.
Ако концентрацията на оцетната същност, която имате, е разделена на концентрацията на оцет от трапезата, която трябва да получите, ще получите число, което показва колко пъти количеството на получения разтвор трябва да надвишава количеството на взетата същност.
Коментари