Всички сме чували историите за певци и певици, които преди концерт ядат сурови яйца или се наливат с коняк, за да отпуснат гласните си струни и да зарадват публиката с кадифения си глас. Истината е, че това с яйцата и коняка си е чиста проба мит и има редица други напитки, с които можете да подобрите гласа си.
Първо трябва да уточним, че претоварени, уморени или възпалени гласни струни не могат да се оправят магически с гаргари или вълшебни еликсири, а изискват почивка и въздържане от говорене.
За да поддържате и подобрите гласа си трябва да приемате достатъчно топли напитки под формата на чайове, бульони или леко затоплена вода. Напитките не трябва да са горещи, защото ефектът ще е обратен.
Добра идея е да правите ежедневни гаргари с морска сол (½ с.л.), разтворена в чаша топла вода. Чудесно ще се отразят нагласа ви и инхалации, ако в горещата вода капнете и 1-2 капки етерично масло от евкалипт, мента или мащерка.
Изненадващо за мнозина най-добрата напитка да подобряване на гласа се оказва сокът от лук и чесън. Лукът и чесънът могат да се приемат самостоятелно или в комбинация, накълцани, пасирани или директно да ги хрупате като ябълка. Двата вида лук притежават мощен противовъзпалителен ефект.
Други препоръчвани напитки за подобряване на гласа са някои билкови чайове. Най-добрите средства за поддържане на добро състояние на гърлото са чайовете от мащерка, салвия, подбел и ехинацея.
Няма да забравим да прибавим в групата на напитките за по-добър глас и отварата, приготвена от 200 мл пресен сок от цвекло и 1 с.л. ябълков оцет. Отлично средство за поддържане на гласа е медът, който може да се прибавя към всички изброени дотук напитки.
Коментари