В България крамбълът е сравнително нов десерт. В английската кухня обаче той е много известен. Това е хрупкав десерт, който се прави много бързо и лесно, без много да ни затруднява.
Как се приготвя крамбъл?
Крамбъл е десерт, който се прави от задушени плодове и трохи от брашно/маслено тесто. Самата рецепта идва от Великобритания и Ирландия. Тази рецепта за крамбъл придобива популярност след края на Втората световна война.
Най-честите съставки на този десерт са захар, масло, брашно и плодове, ако се прави сладък крамбъл.
Ако обаче искате да си направите солен крамбъл, той може да включва месо, зеленчуци, различни сосове или сирена. В наши дни английският крамбъл е много популярен в Америка, но с всеки изминал ден придобива известност и в много други страни, като за неговата направа не са нужни много умения и познания в кухнята;
Ако искате да си го приготвите, първо, трябва да си изберете продукти. От плодовете можете да използвате ябълки, боровинки, малини, сливи, грозде, праскови, като в повечето случаи трябва да ги задушите, преди да ги вложите в рецептата.
След това се приготвя тестото за крамбъл - или по-точно ронлива смес - брашното се смесва със захарта и маслото, което е нарязано на кубчета. В повечето случаи това става с пръсти, но можете да използвате и кухненски робот.
Фурната трябва да се загрее предварително. В купички най-отдолу се слагат задушените плодове. Може да сложите и някои ядки по ваш избор. Отгоре се слага ронливата смес, към която може да сложите кафява захар, за да получитеш карамелен вкус.
Крамбълът се пече, докато не придобие хрупкава, кафеникава коричка. Може да го поднесете с топка сладолед, с яйчен крем или сметана.
А соленият крамбъл се поднася с гарнитура от зеленчуци.
Вижте още английски десерти, които може да приготвите лесно у дома:
Коментари