Какво представлява сиренето Бурата
Сиренето Бурата (Burrata) е италианска, млечна наслада. Представете си, че режете моцарела, но с кремообразна, течна, маслена вътрешност.
Основен елемент в италианската кухня, това прясно сирене идва от региона Пулия в южна Италия. Създадено е през 50-те години на миналия век.
Текстурата и вкуса на това сирене са изящни. Всъщност "burro", означава "намазан с масло" на италиански.
Контрастът в текстурата заедно с вкуса прави Бурата предпочитана, сред любителите на сиренето. Така че не е изненадващо, че е станала много популярна.
Как да се ползва бурата
Най-добрият начин за консумация на Бурата е прясна и на стайна температура. Консумирането ѝ по този начин подчертава луксозния й кремообразен център и вкус.
Отгоре може да се поръси с малко зехтин и да се намаже върху кростини. Могат да се добавят песто, маслинова паста и парче или две домат.
Бурата е подходяща за пици, салати, паста, ризото и др.
Кремообразността се съчетава чудесно със солено прошуто и сладки праскови в салата.
За контраст на вкусовете могат да се добавят печени домати с балсамико.
Виж също каква е разликата между моцарела и бурата, как се сервира и яде бурата или опитай нашите салати със сирене Бурата.
Коментари