Приготвянето в домашни условия топено сирене е доста просто. То е много по вкусно от неговия аналог в магазина и не съдържа химически добавки.
Приготвеното сирене ще е с консистенцията на продаваното топеното сирене от супермаркетите, дори го превъзхожда на вкус. А що се отнася за химически добавки, сиренето, приготвено в домашни условия, е напълно лишено от тях. Следователно е абсолютно безвредно или по-скоро е малко по-полезно за здравето.
Приготвяне на основата
Поставете 500 г домашно приготвена извара в купа, добавете 1 сурово яйце, 0.5 ч.л. сода бикарбонат и 2/3 ч.л. сол. За да гарантирате, че крайният продукт няма да стане на зърна от изварата, разбъркайте много добре с миксер или блендер. Основата след разбъркването трябва да бъде хомогенна смес, наподобяваща заквасена сметана по гъстота.
Водна баня
Избирате тенджера с диаметър, така че купата със сместа да се задържи горе в отвора, а не да попадне на дъното, 1/3 от нея напълнете с вода и я поставете на огъня. Когато водата в тенджерата заври, намалете огъня и поставете купата с основата върху нея, като разбърквате непрекъснато сместа. След около 10 минути основата на топеното сирене ще стане течна, това означава че изварата започва да се разтопява. Не спирайте бъркането и продължете процеса на варене.
След други 10-15 минути сиренето в купата ще се сгъсти и ще се превърне в лепкава маса.
Ако желаете, добавете към топеното сирене смлени подправки, чесън и ако е нужно - посолете. Извадете купата от водната баня и прехвърлете съдържанието и в подходящ съд, като предварително намажете стените му отвътре с масло. След като сиренето се охлади, поставете го в хладилника за 8 часа, за да се сгъсти и получи необходимите вкусови качества.
След уреченото време извадете топеното сирене от хладилника, приготвено от вашите ръце, намажете филийка пресен хрупкав хляб и опитайте.
Затворете очи и се насладете на несравнимият му вкус!
Коментари