Варенето на водна баня е един от сравнително бавните начини за кулинарна обработка. Той се прилага за продукти, десерти, кремове и др., при които има голяма опасност да изгорят, изложени директно на силата на огъня.
Има няколко правила, които трябва да спазвате, за да се справите успешно с готвенето на водна баня. Първо трябва да си приготвите два съда – по-голям и по-малък, като в по-големия трябва да сипете водата, а в по-малкия продуктите.
Варенето на водна баня задължително започва във вряла вода, в никакъв случай в хладка или студена. Когато част от водата изври, трябва да долеете отново вряла вода, за да се запази температурата на готвене.
Препоръчваме ви да сложите на дъното на съда решетка или подложка от дебела хартия, която да смекчи, да амортизира въздушните мехури, отделяни при кипенето, по този начин и кремът или сосът ще бъдат по-стабилни, без мехури.
Варенето на водна баня позволява да изненадате семейството си с вкусен крем карамел или да приготвите пухкав и вкусен шоколадов крем за торти.
Коментари