Gotvach.bg»Съвети»Как се прави турски кадаиф

Как се прави турски кадаиф

МиссаМисса
Помощник Готвач
314
Как се прави турски кадаиф

От кадаиф се получават страхотни десерти с възможности за разнообразяване на традиционния им вкус и експериментиране. Има много варианти как от един обикновен десерт с кадаиф да се стигне до съвсем нова експериментална рецепта.

Но въпреки това традиционият кадаиф остава ненадминат! Те са типични за страните от Левантийския регион, като са предпочитани в южна Турция, Ливан, Палестина, Йордания, Сирия, Израел и северен Египет, но кадаифът е познат и в Гърция, а дори и по нашите родни ширини.

На нашия пазара се предлагат както кадаиф за приготвяне, така и ред различни видове готови турски десерти.

Два от най-популярните такива са кюнефе и турски кадаиф. Ще обърнем внимание на турския кадаиф детайлно, но за кюнефето е важно да се отбележи, че е сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт, от което идва и основната разлика при приготвянето им.

За приготвянето на турския кадаиф са необходими:

200 г кадаиф

100 г натрошени орехи

60-70 г краве масло

За сиропа:

1.5 ч.ч. вода

1 ч.ч. прясно мляко

3 ч.ч. захар

1 с.л. сок от лимон (или щипка лимонтозу)

ванилия и настъргана лимонова кора

Приготвяне на турски кадаиф:

При приготвянето кадаифа се разстила в тавичка или друг подходящ съд (формичка, широка касерола и др.), отгоре на него се разпределя нарязаното на парченца масло и счуканите на едро орехи. След това се пече в загрята на фурна до златист цвят (на 180°C за около 10 минути).

Млякото и водата се кипват, прибавя се захарта и се намалява температурата на котлона. Разбърква се непрекъснато и се следи състоянието на сместа и след като заври, се оставя 2-3 минути на огъня на ниска температура.

След като поизстине, се прибавят ванилията, лимоновата кора и сока. Оставя се да изстине малко и се залива напълно изстиналия вече кадаиф. Ако използвате горещ сироп, то тогава кадаифът ще стана на каша.

Покрива се с фолио или кърпа и оставя няколко часа да поеме турският сладкиш.

Нарязва се на порции и поднася изстуден. Традиционно може да се сервира с натрошен или настърган шамфъстък или орехи, а може и дари с някакъв крем.

Защо не опитате и с нещо по-неочаквано? Задължително изпробвайте и някоя от тези вкусни рецепти за турски сутляш или класическо турско реване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен