От кадаиф се получават страхотни десерти с възможности за разнообразяване на традиционния им вкус и експериментиране. Има много варианти как от един обикновен десерт с кадаиф да се стигне до съвсем нова експериментална рецепта.
Но въпреки това традиционият кадаиф остава ненадминат! Те са типични за страните от Левантийския регион, като са предпочитани в южна Турция, Ливан, Палестина, Йордания, Сирия, Израел и северен Египет, но кадаифът е познат и в Гърция, а дори и по нашите родни ширини.
На нашия пазара се предлагат както кадаиф за приготвяне, така и ред различни видове готови турски десерти.
Два от най-популярните такива са кюнефе и турски кадаиф. Ще обърнем внимание на турския кадаиф детайлно, но за кюнефето е важно да се отбележи, че е сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт, от което идва и основната разлика при приготвянето им.
За приготвянето на турския кадаиф са необходими:
200 г кадаиф
100 г натрошени орехи
60-70 г краве масло
За сиропа:
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. захар
1 с.л. сок от лимон (или щипка лимонтозу)
ванилия и настъргана лимонова кора
Приготвяне на турски кадаиф:
При приготвянето кадаифа се разстила в тавичка или друг подходящ съд (формичка, широка касерола и др.), отгоре на него се разпределя нарязаното на парченца масло и счуканите на едро орехи. След това се пече в загрята на фурна до златист цвят (на 180°C за около 10 минути).
Млякото и водата се кипват, прибавя се захарта и се намалява температурата на котлона. Разбърква се непрекъснато и се следи състоянието на сместа и след като заври, се оставя 2-3 минути на огъня на ниска температура.
След като поизстине, се прибавят ванилията, лимоновата кора и сока. Оставя се да изстине малко и се залива напълно изстиналия вече кадаиф. Ако използвате горещ сироп, то тогава кадаифът ще стана на каша.
Покрива се с фолио или кърпа и оставя няколко часа да поеме турският сладкиш.
Нарязва се на порции и поднася изстуден. Традиционно може да се сервира с натрошен или настърган шамфъстък или орехи, а може и дари с някакъв крем.
Защо не опитате и с нещо по-неочаквано? Задължително изпробвайте и някоя от тези вкусни рецепти за турски сутляш или класическо турско реване.
Коментари