Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Крем карамелът - неустоимата класика на десертите

Крем карамелът - неустоимата класика на десертите

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
крем карамел

Имате желание за нещо сладко, леко и вкусно? Насреща е една голяма класика на кухнята. Крем карамелът, разбира се! Той отдавна е превзел света - от училищния стол до изискания ресторант. И славата му се дължи на уникалното съчетание от невероятния лек и сладък крем и леко нагарчащия карамел, които са в състояние да завъртятот удоволствие главата на всеки.

Как точно се е появил този цар на десертите и при какви обстоятелства, за съжаление не се знае. Кулинарните историци обаче са сигурни в едно - неговата родина е Франция. Въпреки мистериозния си произход, днес крем карамелът се радва на голяма популярност и много разновидности по целия свят.

Една от най-известните се намира в Бретания, където се прави със солено масло. В Латинска Америка пък напомня на млечен десерт с конфитюр, а във Виетнам карамелът е заместен от черно кафе. В Чили пък често се придружава от мармалад от дюли, а в Куба се използва белтъкът на яйцата и канела за направата на крема. Там дори има и сладоледен вариант, при който любимият десерт се поднася с топки ванилов и кокосов сладолед и ром от стафиди. Във Филипините той се прави с повече яйца и е по-сладък на вкус.

Една от най-популярните истории, свързани с крем карамела, е тази от Бретания, където прочутият десерт се приготвя със солено масло. Тя тръгва в далената 1434 година, когато принц Филип VI дьо Валоа въвел в цялото кралство данък върху солта. Това увеличило значително цената на солта, един от най-важните продукти за консервирането на храните.

класически крем карамел

За да спестят пари, хората се отказали от соленото масло и минали на неосолено. Бретания обаче била освободена от таксата и солта там останала евтина стока. Продукцията на соленото масло в района се разраснала, а готвачите много бързо си създали навик да го овкусяват като го смесват с карамел. Тази смес се използва за днешния прочут крем карамел от Бретания.

Бретанският карамел е основа за много други лакомства. През 1977 година Анри льо Ру, известен майстор на шоколада от района, направил от смесването на маслото с карамела бонбон. Той искал да направи от познатите продукти, използвани от конкурентите му, някакво различно лакомство. След три месеца той разработил карамел с полу-солено масло и към него добавил смлени лешници, орехи и бадеми. Благодарение на този бонбон той станал прочут в целия свят.

Освен в крем карамела, бретонският карамел с осолено масло е основа много други лакомства в целия свят - крем за намазване, близалки, за гарнирани на вафли, палачинки и др. Рецептата му е известна на всички, но всеки сладкар има свой начин на приготвянето му.

Ето и една рецепта за крем карамел от Бретания:

За 4 души ще са ви нужни 350 мл течна сметана, 350 мл мляко, 1 цяло яйце плюс 5 жълтъка, 380 г захар, 90 г масло и 6 г сол.

Приготвянето трябва да започне с карамела. Разтопете 300 г захар в тенджера с дебело дъно. В същото време затоплете 200 мл от течната сметана. Когато карамелът стане леко кафяв, изсипете топлата сметана и разбъркайте на много слаб огън, за да може сместа да стане хомогенна. След това добавете маслото и солта.

приготвяне на крем карамел

Затоплете фурната на 150 градуса. В купа разбийте яйцето и жълтъците с останалата част от захарта. Добавете млякото и останалата сметана и кипнете. Изсипете и сместа от яйцата със захарта без да спирате да разбърквате.

След това разпределете половината от карамела в четири чаши (останала половина я запазете на стайна температура). Изсипете отгоре сместа с яйцата. Поставете чашите във фурната в тава, напълнена наполовина с вода, за водна баня около 30 минути.

Когато са готови оставете да изстинат най-малко 6 часа на хладно. Когато ги сервирате, посипете останалата част от карамела върху крема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest