Прекрасна рецепта за френски десерт от Реймънд Бланк (Raymond Blanc). Крем карамелът се влива със сладки ванилови шушулки, поднесен с богат кафяв карамелен сироп.
Това трябва да е френският национален десерт, който се ползва във всеки дом, всяка бирария и дори в много ресторанти със звезда Мишлен.
Има две неща, които трябва да се наблюдават при приготвянето на крем карамела:
Първо, карамелът трябва да стане тъмно кафяв и почти горчив.
Второ, сместа на яйчения крем не трябва да е по-малко от магическия ефект на топене на сняг в устата.
Крем карамел по рецепта на Реймънд Бланк
За карамела:
вода – 2 с.л.
пудра захар – 120 г
За яйчената смес:
прясно мляко – 500 мл пълномаслено
ванилия – 0.5 шушулка, отворена по дължината и отстранени семената
яйца – 2 бр., домашни, от свободни кокошки
жълтъци – 3 бр., домашни, от свободни кокошки
пудра захар – 100 г
Приготвяне на карамела:
В малка тенджера поставете водата и разпределете равномерно захарта върху нея. Оставете захарта да абсорбира водата за няколко минути. След това поставете тенджерата на умерен огън и оставете, без да разбърквате, докато захарта се разтвори на сироп. Варите, докато сиропът се превърне в богат кафяв карамел (трябва да е леко мъглив и да ухае чудесно).
Увийте кърпа около ръката си и веднага извадете тенджерата от огъня. За карамела ще са ви нужни 4 купички, около 7.5 см в диаметър и 5 см дълбоки. Накланяйте леко купичките, така че карамелът равномерно да покрива дъното им. Поставете купичките в тава за печене и оставете настрани.
Приготвяне на яйчения крем
Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Сложете млякото в тенджера с ваниловата шушулка и семената, доведете до кипене за 3-4 минути, за да се позволи на млякото да се влее с ванилията. В същото време в голяма купа леко разбийте яйцата и яйчните жълтъци със захарта. Бавно налейте сместа в горещото мляко при непрекъснато бъркане.
Готвене на крема карамел
Сместа се прецежда през фино сито в карамел-облицованите купички. Поставете тавата с купичките, съдържащи крем карамела във фурната, внимателно сипете в нея достатъчно кипяща вода, така че тя да достигне 2/3 нагоре по стените на купичките.
Печете в продължение на 55-60 минути, докато крем карамелът просто не бъде готов (леко натиснете с пръст, за да проверите). Всяко потъване на крема в центъра означава, че не е готов. Извадете крем карамела от фурната и оставете да се охлади за 2 часа (или за през нощта е по-добре).
За да освободите крем карамела по рецепта на Реймънд Бланк от съда, вземете тънък и остър нож и го плъзнете около вътрешния ръб на купичките, след което обърнете в чиния за сервиране с карамела отгоре или просто сервирайте с купичките.
За украса може да ползвате листа мента, малини или каквото предпочитате.
Време на подготовка: 30 минути
Време на готвене: 55-60 минути, плюс охлаждане за 2 часа или през нощта
Доза: 4 порции
Ако обичаш крем карамел, опитай непременно и другите ни предложения за домашен крем карамел, като този неустоим крем карамел, крем карамелът с с тиква или карамеленият сладкиш кодрит кадир.
Коментари