Gotvach.bg»Съвети»Как се панира риба?

Как се панира риба?

Радка СлавоваРадка Славова
Помощник Готвач
3
Как се панира риба?
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

При панировката с запазват не само ароматът и вкусът на рибата, но и нейният сок.Това се дължи на коричката, която се образува при пържене.

Дребната риба се пържи на силен огън, а едрата, нарязана на парчета - на по-слаб огън, за да може топлинната обработка да е равномерна.

Има няколко начина за паниране:

Обикновена панировка за риба

Рибата се поръсва със сол и черен пипер, овалва се в брашно или галета, топи се в разбито яйце и се пържи. Може да се използва царевично брашно.

Прави се обикновена паста, като се разбиват 2 яйца с 2-3 с.л. вода и 3 с.л. препълнени брашно, в което сме сложили 1/4 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер. Добавя се и сол и се разбива добре. За да стане панировката по-изискана, може водата да се замени с прясно мляко или сметана. Също може да се използва газирана вода, но тогава не се прибавя набухвател.

Паниране на риба с белтък

Рибата се поръсва със сол, черен пипер, овалва се в разбит белтък и се пържи.

Панировка с бира за риба

Белтъците и жълтъците на няколко яйца се отделят. Белтъците се разбиват на сняг, а отделно се разбиват жълтъците и към тях се прибавя бирата. Прибавя се сол, брашно и се разбърква да стане гладка каша. После се прибавят с лъжица и белтъците. Рибата се овалва в панировката и се пържи.

Може преди пържене рибата да се маринова, като се полее с лимонов сок и малко олио, нарязан лук и магданоз и да се остави за час в хладилника. След това се махат подправките, подсушава се и се панира.

Вижте също какво представлява панко галетата, как се прави темпура или опитайте нашите рецепти за паниран шаран и паниран хек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен