Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на панираната риба

Тайната на панираната риба

Панирана бяла риба

Знае се, че рибата, приготвена на скара, във фурната или на пара е особено полезна за здравето ни. Но много вкусна и предпочитана е и пържената или панираната риба. Вярно, по калорична е, но рибата си е риба и стига да нямате алергии към нея, тя спада в категорията на една от най-здравословните храни.

Мнозина от нас обаче изпитват сериозни затруднения, когато са решили да си приготвят панирана риба. Много е лесно просто да пуснеш рибата в тигана, за да се пържи, но приготвянето на правилна панировка е друга работа. Или става прекалено тежка, или пък просто се разпада в тигана заедно с рибата. Ето защо тук ще Ви разкрием някои трика, за да знаете тайната на панираната риба:

- Много е важно, след като сте почистили и измили рибата, да я подсушите добре. Големите риби се обезкостяват, доколкото е възможно, и се панират или на филета или на шайби в зависимост от вида на рибата. Ако става въпрос за малка риба, тя се панира цяла, като предварително също се почиства, измива и подсушава;

- Най-елементарната и често практикувана панировка при пърженето на риба е овалването първо в брашно, после в разбити яйца и отново в брашно. При повечето видове риби можете дори да смесите яйцата и брашното, но трябва да сте вече доста врели и кипели в кухнята, за да уцелите правилната дозировка, така че панировката да не е прекалено тежка или пък прекалено лека. Относно брашното, можете да експериментирате, като за паниране на риба определено се предпочита царевичното брашно за последното овалване. Също така можете към него директно да добавите каквито подправки желаете - сол, черен пипер, розмарин и др.;

- Много сполучлива е панираната морска риба в смесени брашно, яйца и малко бира. Така те могат да се приготвят лесно дори и във фритюрник, но гледайте панировката да е по-лека;

Панирани филенца от риба

- Рибите, които са с бяло месо и по-плътна текстура, можете да панирате и в сусамово семе. По този начин стават много сполучливо пастърва, мерлуза и др.;

- Рибите, които имат по-отчетлив аромат и вкус, можете да панирате пък в смлени обелени бадеми. Така те придобиват разкошна хрупкава коричка и не миришат неприятно.

Разгледай още нашите рецепти за:

- паниран шаран;

- паниран толстолоб;

- паниран хек;

- тайни за вкусна риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest