Gotvach.bg»Съвети»Как се прави темпура?

Как се прави темпура?

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
1342k
Как се прави темпура?

Темпурата представлява класическо японско ястие от панирани морски дарове, риба или зеленчуци. Предполага се че за пръв път се появява през 16-ти век благодарение на португалските мисионери. Точно те въвеждат пърженето на маслена баня - храните се пържат в гореща мазнина, докато станат хрупкави.

Ето каква е оригиналната японска рецепта, според която са необходими само две съставки. За да приготвите и получите добра японска темпура ще са ви необходими само: студена /ледена вода/ вода - 100 мл и оризово брашно - 100 г. За предпочитане е дори водата да бъде газирана. Смесете съставките колкото се може по-бързо с японски пръчици. След това оставете тестото в хладилник от 15 до 30 мин. Оригиналната рецепта за темпура е веган, не съдържа глутен и никакви животински съставки и яйца.

Другата тайна за приготвянето на хрупкава темпура се крие в температурата на маслото. Маслото трябва да бъде добре загрято, проверява се като се пусне малко количество тесто и ако то изплува, значи маслото е добре загрято.

В Япония за направата на темпура се изполва традиционно сусамово масло, което също е част от тайните за прекрасния й вкус. Маслото от сусам е растително и съдържа мощен антиоксидант - сезамол. Може да използвате също така и слънчогледово или соево масло.

Друго важно правило е да използвате студени продукти от хладилника. От горещото масло и студените съставки при термичния шок ще получите хрупкава темпура. Точно заради тази причина се препоръчва тестото да бъде охладено най-малко 15 минути преди да се използва.

Най-добрите зеленчуци, които може да използвате за приготвянето на темпура, са тиквички или тиквени цветове, моркови, чушки, патладжан, нарязани на ивици, също така и броколи, аспержи, тиква и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати