Желето е един от любимите десерти на децата, които го обожават във всичките му разновидности - от вкусни желирани бонбонки до изискани десерти с желирана глазура. Желирана е дори любимата на господата Торта с джолан, краставички и каперси.
Приготвянето на желе не е никак трудно и днес ще ви разкрием стъпка по стъпка как да си направим желе и то да е с гарантиран съвършен резултат.
За всички, които не знаяткак да си направят желе, трябва да отбележим, че то задължително се прави с желатин или с модерния вече и у нас агар-агар.
На опаковката на желатина или агар-агар ще откриете точното количество, което трябва да използвате. Препоръчваме ви да се съобразявате с пропорциите, защото неспазването им ще доведе или до прекалено рядко желе или желето ще е с неприятен вкус.
Може да приготвяте желе в почти всички домакински съдове, с изключение на алуминиевите съдове. Те ще придадат неприятен вкус и цвят на крайния продукт.
Отворете пакетчето желатин или агар-агар и го залейте със вода в зависимост от указанията на производителя. Когато желатинът набъбне, се разтваря на водна баня до пълното му разтваряне. Не бива да позволявате на желатинът да кипне, защото иначе ще загуби желиращите си свойства.
Свалете желатина от котлона и го оставете само за няколко минути да се охлади.Сега е моментът да добавите към него плодов сироп от пресни или консервирани плодове, мляко, сметана, кафе, бульон, сок от компот, разтопен шоколад, вино, цели плодове или др.
След това просто излейте сместа в подходящи съдове и приберете в хладилник за няколко часа, докато се стегне желето. Преди поднасяне потопете купичките с желето за няколко секунди в съд с гореща вода, за да може по-лесно да се махнат, след което обърнете върху подходящ съд.
Едно от най-лесните желета, които може да на направите, е Желираният десерт с кисело мляко и череши, който със сигурност ще се хареса на всички. А за любителите на плодовите желета предлагаме един Желиран лек десерт с праскови.
Коментари