На пара може да се приготви почти всеки продукт – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени култури, дори яйца. На пара се приготвят вкусни запеканки и плодови десерти.
За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителната им стойност. Сготвеното на пара месо запазва витамините си.
Само някои продукти не са добри за готвене на пара – това са макаронените изделия, особено тези от меки сортове пшеница. Бобовите култури също не са подходящи за приготвяне на пара.
Някои видове гъби също не са подходящи за приготвяне на пара. При готвенето на пара продуктите се обработват от влажна пара, за разлика от сухата пара във фурната. Влажната пара запазва естествения цвят на продуктите и витамините в тях.
На пара могат да готвят всички хора, които се грижат за здравето си. Сготвените на пара продукти са полезни за хора, които страдат от заболявания на стомаха.
Ястията на пара са полезни за хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и за хора, които страдат от проблеми с обмяната на веществата.
Ястията на пара се препоръчват за деца, бременни, стари хора, както и за хора, които се излагат на въздействието на неблагоприятни фактори.
Ако нямате уред за готвене на пара, можете да готвите по стария изпитан начин: върху тенджера, пълна с вряща вода, се слага метален гевгир или сито и се завива с кърпа.
Парата от водата обработва термично храната. При работата с уред за готвене на пара се пълни с вода специалното отделение за тази цел, което отделя пара при нагряването й. Над това отделение се намират отделенията за продукти, като в такива уреди могат да се готвят едновременно няколко ястия.
Дори да забравите, че готвите, няма опасност ястието да загори. Повечето уреди за приготвяне на пара се изключват автоматично, ако водата се изпари.
Научи също:
Коментари