Най-здравословният начин за приготвяне на храната е на пара. Напоследък станаха доста известни уредите, с които можем да си приготвим храната по този начин. Те имат своите плюсове и минуси и за да се ориентирате по-добре в избора си, ще поговорим за тях сега.
Най-често на пазара можем да срещнем уреди, които са на 2 или 3 етажа. Изключително удобно е, тъй като можете да разменяте етажите докато готвите, ако са еднакво големи и всичко да се случва едновременно – например да приготвяте по едно и също време основното и гарнитурата към него.
Има възможност уредът, който си закупите, да бъде с различни по големина съдове, които са наредени под определен ред. По-голямата част от тези уреди имат надписи на кошниците, за да не объркате реда.
В първият вид уреди на пара, неудобството идва, когато трябва да приберете уреда – тъй като тавичките му са еднакви е трудно да намерите място да го приберете. При втория вид обаче нещата не стоят така – можете да сложите тавичките една в друга и да ги приберете, значително по-компактно е.
Освен размера на тавичките, разлика има и в самите кошнички. Най-често срещани на пазара са тези, които има дупки по себе си – направени са, за да прониква парата. Проблемът е там, че дупчиците много лесно се запушват от различни хранителни продукти и това прави почистването малко по-трудно.
За да нямате този проблем, можете да си вземете уред, чиито тавички нямат дупки, а улеи. Освен това може да избирате и материала, от който кошничките са направени – да бъдат прозрачни или непрозрачни. Не се заблуждавайте, че ще виждате какво се случва ако си вземете прозрачни – все пак говорим за готвене на пара, а тя ще замъгли всички тавички.
Следващото по избор е марката – всичко зависи от това каква сума сте заделили за такъв уред. Когато го избирате, разгледайте го внимателно и задайте всички въпроси, които ви вълнуват за уреда и начина на готвене, защото готвенето на пара също има своите тънкости.
Коментари