Месото на пара се различава коренно от задушеното или пърженото месо. То не съдържа излишни мазнини и е вкусно и леко.
Този метод на готвене е най-подходящ за тези, които следят здравето си и се опитват да консумират възможно най-малко нездравословна пържена храна.
Месото на пара запазва всичките си полезни качества и е лесно смилаемо.
Ето и основните принципи за готвене на месо на пара.
На пара може да приготвите както пилешко, така и свинско и телешко месо. Разбира се и рибата е страхотен вариант.
Изберете филе или друго нетлъсто месо по ваш избор. Нарежете го на порции. Колкото по-фино нарязвате месото, толкова по-бързо ще се готви. Измийте го, подсушете го с домакинска кърпа. Подправете с черен пипер, сол и други подходящи подправки, разбъркайте и поставете в контейнера за пара.
Свинското месо се готви половин час, на пилешкото ще е необходимо 20 минути, а телешкото месо гответе на пара в продължение на 40 минути. Разбира се, това време зависи от размера на парчетата месо, които приготвяте.
Месото на пара може да се готви със зеленчуци, като в този случай зеленчуци, нарязани на филийки, се поставят на дъното на контейнера и върху тях вече се поставя месо.
Научи също как да приготвим риба на пара.
Коментари