Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои риби могат да се приготвят на пара

Кои риби могат да се приготвят на пара

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Риба на пара

Риба трябва да се консумира поне веднъж седмично, защото е богата на омега-3 мастни киселини, които са от първостепенна необходимост за човешкия организъм.

Това се помни още от детската градина и затова някои традиции трябва да се следват. За да създадете меню с полезен и вкусен обяд или вечеря, помогнете си с рецепти за ястия с риба на пара.

Тя ще бъде по-полезна от пържената и по-вкусна от варената, тъй като ще задържи повече хранителни вещества.

За приготвяне на риба на пара са подходящи почти всички морски и сладководни риби. Това означава, че добър резултат в кухнята бихте постигнали с: атлантическа треска, морски и речен костур, морска треска, мерлуза, скумрия, сьомга, барбун, писия.

За задушаване можете да използвате прясна и замразена риба. Но обърнете внимание, че замразената риба изисква повече време на приготвяне, около 10-15 минути повече от определеното в рецептата.

Готовността на рибата се проверява с нож. След пробождане трябва да се отдели прозрачен сок, а месото да се отделя много добре от костта.

Преди да готвите на пара, рибата трябва да бъде добре осолена и подкиселена, в противен случай тя ще загуби формата си и ще се разпадне. Ако рибата изглежда прясна, мариновайте я преди да я готвене в соев сос, оцет, зехтин и любимите си подправки. Полейте и с бяло вино.

Филато от риба се приготвя най-бързо на пара, но и рибата, приготвена цяла, е по-вкусна. Вместо вода при готвене на пара, можете да използвате бульон от главата, костите и перките на рибката.

За да направите това, главата (без хрилете), костите и перките измийте много добре и ги варите за 40–50 минути с лук, магданоз или любимите си подправки. Прецедете бульона и сгответе вашата риба на пара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати