Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изпечем вкусна тиква

Как да изпечем вкусна тиква

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Печена тиква на парчета

Тиквата съдържа множество полезни вещества, необходими на организма, затова трябва задължително да влиза в менюто на човек, който се грижи за здравето си и се придържа към здравословно хранене.

Възможно е някой да каже, че тиквата не е особено вкусна, но това съвсем не е така. Всичко зависи от приготвянето й. За да е вкусна тиквата и да съхрани максимум от полезните си вещества, най-добре е да се приготви на фурна. Има няколко начина за запичане.

Сладка тиква на фурна: почистената от семките и кората тиква се нарязва на малки кубчета. Приготвя се захарен сироп – на 500 мл вода се слага 200 г захар. Когато сиропът кипне, пуснете тиквените кубчета вътре за 5-7 минути.

Извадете кубчетата и ги сложете в тава. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 20-25 минути. Готовата тиква се поръсва с пудра захар и канела.

Сладка тиква може да се приготви и по друг начин: нарежете тиквата с кората на парчета, наредете парчетата в тава, сипете малко вода и сложете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Извадете тавата и поръсете тиквата със захар, върнете за още десетина минути. Ако предпочитате, може вместо захар да използвате мед.

Тиква с подправки на фурна: махнете семките и кората на тиквата. Нарежете я на тънки парчета или на кубчета. Натрийте всяко парче с розмарин или босилек.

Сложете парчетата в тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути. Готовата тиква се залива със сметана и се поднася като отделно ястие или като гарнитура към месо или морски дарове.

Тиква с ябълки на фурна: изчистената от семки и кора тиква се нарязва на малки кубчета, изчистените ябълки се нарязват на парчета. Смесете тиквата и ябълките със захар и сложете във фолио. Печете около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

От тиква и ябълки може да се направи изискан десерт. Сложете изчистените кубчета тиква и парчета ябълки в дълбока тенджера, добавете малко вода и задушете около 10 минути.

Оставете тиквата с ябълки да изстине. През това време отделете жълтъците на 3 яйца /за 1 кг тиква и ябълки/, разбъркайте ги със захар. Белтъците леко посолете и разбийте на сняг.

В изстиналата тиква с ябълки прибавете жълтъците и разбъркайте внимателно. Изсипете в намазнена тава и залейте с разбитите белтъци. Печете около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ястието се сервира студено.

Печена Тиква

Ако обичате тиква, разгледайте и другите наши рецепти с тиква, а именно:

- печена тиква;

- пълнена тиква;

- или тиквена крем супа;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest