Погрешно е да се мисли, че само месните продукти, рибата и морските деликатеси могат да се мариноват. Голяма част от зеленчуците подлежат също на мариноване. Може това да не важи за зелените салати например, но зеленчуци като гъби, моркови и тиквички спокойно могат да бъдат мариновани, като по този начин ще обогатят вкусовете си.
Мариноването на зеленчуци освен това се оказва много практично и по отношение на удължаване годността на зеленчуците. Човек просто трябва да знае какви подправки и какви маринати да използва. Ето няколко варианта:
Мариноване на гъби, тиквички, моркови, домати, лук и др.
Необходими продукти: 5 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. риган, 1 с. л. босилек, 1 с. л. чесън на прах, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват добре в хаванче. Зеленчуците, които сте избрали да мариновате, се поливат с така получената смес и се оставят да престоят около 15 мин. После могат да бъдат консумирани печени на фурна, на скара, изпържени или задушени.
Мариновани моркови
Необходими продукти: 1 кг моркови, 25 г сол, 50 г захар, 200 мл оцет, 10 зърна черен пипер, 20 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Всички подправки без морковите се смесват и заедно с малко вода се слагат да кипнат. След като сместа изстине, с нея се поливат морковите и се оставя за около 20 минути да попиват подправките в тях. След това се отцеждат и могат да бъдат консумирани както в прясно състояние, така и след термична обработка.
Мариноване на гъби за консервиране
Необходими продукти: 1 кг гъби, 1 с. л. винен оцет, 30 г сол, 150 мл ябълков оцет, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер, 4 зърна бахар, 2 карамфилчета, 15 г захар, вода
Начин на приготвяне: Измитите гъби се слагат във вряща вода заедно с 15 г. сол и виненият оцет, за да се бланшират. Отцеждат се и се подреждат в буркани. Отделно се приготвя марината от всички останали продукти заедно с 1 л вода. Тя се слага да ври и след като всичко е омекнало, с нея се заливат бурканите с гъбите. Запечатват се с капачки и се стерилизират 90 минути.
Ето и още една
Класическа марината за зеленчуци
Необходими продукти: 6 с.л. соев сос, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. босилек, 2 с.л. лимонов сок и черен пипер на зърна.
Нарязвате зеленчуците, смесвате всички продукти за маринатата, като ги разбърквате добре и ги изсипвате в купа върху зеленчуците. Разбърквате добре, за да могат всички зеленчуци да поемат от маринатата и поставяте в хладилник за 2 часа. Разбърквайте от време на време за по-голямо насищане на ароматите от маринатата.
Маринатата е подходяща за лук, тиквички, моркови, чушки, гъби, броколи, аспержи и патладжан.
За зеленчуци препоръчваме също и тази
Лимонова марината за зеленчуци
Тя е смес от лимонов сок със соев сос и джинджифил, а също така и от смес на червено вино, розмарин, нарязан на ситно чесън и джинджифил.
Маринатата се приготвя в стъклен, пластмасов или керамичен съд, но не и в алуминиев, тъй като киселината, която ще разяде част от метала, ще направи продуктите горчиви.
Колкото са по-едро нарязани продуктите, толкова повече ще се мариноват. За да се мариноват по-добре, се надупчват с вилица на няколко места.
Ситно нарязаният кромид лук в смес с горчица и винен оцет също е подходяща марината за зеленчуци.
Ако използвате оцет във вашата марината, сложете оризов оцет - с него зеленчуците стават по-крехки и хрупкави.
А сега опитайте от нашите рецепти за печени зеленчуци или вижте как да си изпечете зеленчуци на скара.
Коментари