Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да мариноваме моркови

Как да мариноваме моркови

Мариновани моркови
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-34%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.
11.85 лв.

Морковите са сред най-полезните зеленчуци и надали има супа или яхния, която да бъде приготвена без тяхното присъствие. Познати са на човечеството още около 2000 г. пр. н. е. и се счита, че произхождат от Средиземноморието.

Морковите оказват регулиращо действие върху процесите на обмяната на веществата заради богатия си химичен състав. Нарес с виатмини като В1, В2, В6 и С те съдържат и каротин. За да бъде усвоен по-добре от организма той, трябва да се има предвид, че морковите е добре да бъдат използвани заедно с някаква мазнина.

Това означава, че ако ги консумирате на салата, е хубаво да добавяте достатъчно зехтин, а ако са термично обработвани, в ястията да добавяте масло или олио.

Много вкусни и ароматни стават маринованите моркови, както и глазираните. Ето 3 изпитани рецепти, които можете да изпробвате:

Моркови в студена марината

Необходими продукти: 500 г моркови, 5 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. сол

Глазирани моркови

Начин на приготвяне: Морковите се измиват, обелват и се приготвят на пара. От останалите продукти се приготвя марината и с нея се напръскват готовите моркови. Остаят се да престоят така около 12 часа.

Моркови в гореща марината

Необходими продукти: 150 мл вода, 500 мл бяло вино, 3 скилидки чесън, 3 с. л. зехтин, няколко стръка прясна мащерка и магданоз, 1 ч. л. мед, 1 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Морковите се приготвят като в гореспоменатата рецепта. Всички останали продукти без горчицата се кипват за около 15 минути, а накрая към тях се добавя и горчицата. Морковите се оставят в така приготвената марината да престоят около 12 часа.

Глазирани моркови

Необходими продукти: 500 г моркови, 1 с. л. зехтин, 1 щипка карамфил, 2 с. л. мед

Начин на приготвяне: Измитите и обелени моркови се бланшират и се отцеждат. В отделен съд се загрява маслото, добавят се останалите подправки към него, а накрая и морковите. Всичко се разбърква добре, за да могат зеленчуците да се глазират, след което са готови за сервиране като топла гарнитура към каквото и да е месно или рибно ястие.

Още рецепти с моркови: Печени моркови с кимион, Запеканка с моркови и мед, Пикантна салата от моркови, Сотирани моркови, Моркови плакия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest