Цацата е морска риба, широко разпространена в Европа, в България също. У нас е известна като копърка, трицона, черноморски шпрот или просто шпрот. Може да се осолява, замразява, консервира и маринова.
Ако искате да си направите домашно мариновани шпроти, вижте следните две рецепти. Първата отнема повече време, а втората се приготвя по-бързо.
Необходими продукти: 1 кг сурови шпроти, 500 мл олио, 500 мл оцет, сол, дафинов лист и 2 глави лук.
Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре шпротите. Поставете ги в подходяща тенджерка и осолете обилно. Приберете тенджерата в хладилника и оставете да престои така 24 часа. На другия ден извадете шпротите и ги измийте добре. Залейте ги с вода и оставете да престоят още един час.
След това ги извадете, отцедете ги от водата и ги залейте с оцет. Шпротите трябва да се покрият добре с оцета. Залятата с оцет риба се остава да престои един час. След това извадете шпротите и ги отцедете.
Поставете ги отново в празната тенджерка, сложете нарязания на шайби лук, дафиновия лист и залейте с олио, така че да покриете рибата. Приберете в хладилника и консумирайте след около 4-5 дни.
Второ предложение за мариноване на шпроти.
Нарежете кромид лук на кръгчета и част от него наредете на дъното на подходяща тенджера. Отгоре сложете един пласт риба, върху него отново наредете лук, после пак риба и така докато не се напълни тенджерката. Сложете дафинов лист, черен пипер и сол.
Направете смес с олио и разреден едно към едно оцет с вода. Хубаво е да знаете, че за един килограм риба са необходими ½ ч.ч. олио и ¼ оцет. Налейте сместа в тенджерата с рибата и похлупете. Оставете да ври от час и половина до два часа.
Маринованите шпроти са чудесно мезе за водка и ракия. Може да се използват като съставка на различни салати.
Добър апетит!
Коментари
Иначе рецептите са добри!