Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си мариноваме шпроти

Да си мариноваме шпроти

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Да си мариноваме шпроти

Цацата е морска риба, широко разпространена в Европа, в България също. У нас е известна като копърка, трицона, черноморски шпрот или просто шпрот. Може да се осолява, замразява, консервира и маринова.

Ако искате да си направите домашно мариновани шпроти, вижте следните две рецепти. Първата отнема повече време, а втората се приготвя по-бързо.

Необходими продукти: 1 кг сурови шпроти, 500 мл олио, 500 мл оцет, сол, дафинов лист и 2 глави лук.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре шпротите. Поставете ги в подходяща тенджерка и осолете обилно. Приберете тенджерата в хладилника и оставете да престои така 24 часа. На другия ден извадете шпротите и ги измийте добре. Залейте ги с вода и оставете да престоят още един час.

След това ги извадете, отцедете ги от водата и ги залейте с оцет. Шпротите трябва да се покрият добре с оцета. Залятата с оцет риба се остава да престои един час. След това извадете шпротите и ги отцедете.

Поставете ги отново в празната тенджерка, сложете нарязания на шайби лук, дафиновия лист и залейте с олио, така че да покриете рибата. Приберете в хладилника и консумирайте след около 4-5 дни.

Второ предложение за мариноване на шпроти.

Нарежете кромид лук на кръгчета и част от него наредете на дъното на подходяща тенджера. Отгоре сложете един пласт риба, върху него отново наредете лук, после пак риба и така докато не се напълни тенджерката. Сложете дафинов лист, черен пипер и сол.

Направете смес с олио и разреден едно към едно оцет с вода. Хубаво е да знаете, че за един килограм риба са необходими ½ ч.ч. олио и ¼ оцет. Налейте сместа в тенджерата с рибата и похлупете. Оставете да ври от час и половина до два часа.

Маринованите шпроти са чудесно мезе за водка и ракия. Може да се използват като съставка на различни салати.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Недялко Радков
Недялко Радков
28.11.2013 21:16
Видно от снимката шпротите са топло пушен продукт,който се приготвя от килка или сардина.Това не е риба,а начин на приготвяне!
Иначе рецептите са добри!
1
0