В сезона на консервирането на продукти за зимата ви предлагаме две рецепти за приготвянето на сушени и мариновани круши.
Сушени круши
Предварително измитите плодове се нарязват на шайби, почистват се добре от семките. Поставят се в 1%-ов разтвор на винена киселина (10 г винена киселина на 1 литър вода), за да не потъмнят.
След което предстои бланширане на плодовете за не повече от 2-3 минути. Има две възможности за същинското им сушене – във фурната или на открито.
Ако изберете първият метод е необходимо да знаете, че началната температура трябва да бъде около 85-90 градуса. Постепенно температурата трябва да се намали до 65 градуса.
При сушенето навън през първите два три дни крушите трябва да бъдат изложени на слънце. След което е необходимо да ги преместите на сянка в проветриво помещение.
Имайте в предвид, че от 10 кг пресни плодове се получава около 1-2 кг сушени круши.
Мариновани круши
За тях са ви необходими здрави круши с плътна месеста част. Плодовете се почистват от дръжките и семките и се нарязват. Крушите с наранявания по повърхността трябва да се обелят, това не се отнася за плодовете с тънка и гладка коричка.
Ако сте подбрали твърди круши, е необходимо да ги бланширате за 1-2 минути в кипяща вода, в която се поставили лимонена киселина (2 г на 1 л вода). Ако пък сте подбрали по-узрели плодове, бланширането е излишно.
След което резените се нареждат плътно в буркани. Заливат се с гореща марината, съставена от 1.5 л. вода, 500 г захар и 150 мл оцет. Допълнително във всеки буркан с круши се поставят по 2 зърна карамфил и 0.5 г канела.
След затваряне бурканите се стерилизират 20 минути. После е необходимо в съда за варене да се налее студена вода.
Коментари