Данните на Европейската комисия показват, че на територията на Европейския съюз се яде все по-малко месо, като най-сериозен е спадът при свинското, казва Тасос Ханиоти от Земеделие и развитие на селските райони към ЕК.
В световен мащаб обаче се наблюдава точно обратната тенденция, заради което експертите прогнозират покачване на износа на свинско месо. До 2025 година се очаква той да нарасне с 26%.
Намаляла е и консумацията на говеждо и телешко месо, а прогнозите са, че до 9 години европейците ще произвеждат с 4% по-малко говеждо и телешко, а износът ще се свие с 35%.
Проучване във Великобритания показва, че повечето от жителите на Острова са намалили консумацията на месо, преминавайки на средномесна диета, която включва еднакво количество месо и зеленчуци.
За сметка на това обаче в Европа се купува по-често масло, сметана и сирене.
Само преди няколко месеца Световната здравна организация обяви, че консумацията на наденица, шунка и други преработени меса засилва риска от поява на рак на дебелото черво.
Заплахата от поява на ракови заболявания е по-голяма и при консумацията на червено месо, казва СЗО.
Производителите на месо в Европа разкритикуваха този доклад и обявиха твърденията на здравните експерти за неверни.
Търговците смятат, че пресните месни продукти не бива да бъдат класифицирани като възможна причина за рак и настояват да бъдат разграничени от търговците, които прибавят към месото различни подобрители и оцветители.
СЗО обаче призова хората по цял свят да увеличат консумацията на растителни продукти за сметка на месни. Препоръчвани са плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни и ядките.
В докладите се казва още, че по-ниската консумация на месо ще повлияе положително на околната среда, тъй като с понижената консумация ще са нужни по-малко места за отглеждане на селскостопански животни.
Коментари