Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства и недостатъци от консумацията на червено месо

Предимства и недостатъци от консумацията на червено месо

червено месо

Все повече хора по света и у нас спорят дали консумацията на месо е полезна или вредна. В тази статия ще поговорим по-конкретно за така нареченото червено месо и кои са плюсовете и минусите от неговата консумация. След като прочетете статията, сами ще прецените дали червеното месо е за вас или не.

Когато ядете вкусни пържоли и бургери, може би се питате защо има хора, които са избрали да не консумират месо. Важното обаче е, не какво околните избират за себе си, а какво ще изберете самите вие.

В следващите редове вижте някои плюсове и минуси от консумацията на червено месо:

Първата причина, поради която трябва да консумирате червено месо е, че то осигурява висококачествен протеин. Консумацията на червено месо дава на тялото ви способността да създава дълги поредици от аминокиселини. Това не може да се случи по естествен начин в нашето тяло. Възрастни хора, които ядат месо, увеличават костната си маса и намаляват значително риска от фрактури на костите, поради консумацията на висококачествен протеин.

Един от минусите на това да се яде червено месо е фактът, че в някои червени меса се добавят хормони, които увеличават риска от рак на гърдата. Затова е нужно да консумирате червено месо в неговото най-естествено състояние. Месо, което е преработено или купено от хранителен магазин или от производствени предприятия, най-вероятно съдържа добавени хормони, които увеличават риска от рак на гърдата, както и други заболявания.

Още един плюс за консумацията на червено месо е фактът, че то не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Най-вероятно сте чували митове, че червеното месо увеличава риска от тези заболявания. Това се дължи на факта, че в месото има много мазнини.

предимства и недостатъци на червеното месо

Истината обаче е, че за разлика от преработеното месо, онова, което е в естествен вид, не увеличава риска от болести на сърцето. В необработеното червено месо се съдържат ненаситени мазнини, които не влияят по никакъв начин върху здравето на сърцето.

Следващия минус за консумацията на червено месо е фактът, че то предизвиква наддаване на тегло. Червеното месо има много високо съдържание на калории, а това значи, че неговата консумация може да се отрази на вашето тегло.

Както вече споменахме, естественото червено месо може да помогне за създаването на дълги поредици от аминокиселини, които също така имат способността да изграждат мускулна маса. Тази маса, както и повишената костна плътност, неимоверно ще се отразят на вашето тегло.

Друг минус от консумацията на този вид месо е фактът, че то намалява продължителността на живота. Според някои проучвания, консумацията на прекалено много червено месо е свързана с намаляване продължителността на живота на хората.

Това се дължи най-много на факта, че както казахме, в червеното месо има високо съдържание на калории, както и на ненаситени мазнини. Тук трябва да запомните, че трябва да имате балансирана диета и да хапвате всичко в умерени количества, за да може да сте здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest