Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства и недостатъци на оризовото мляко

Предимства и недостатъци на оризовото мляко

Предимства и недостатъци на оризовото мляко

Първото и най-удобно предимство на оризовото мляко е, че е страхотна алтернатива. Оризовото мляко е най-хипоалергенният от всички млечни продукти.

Хората с непоносимост към лактоза или алергия към казеин не могат да приемат млечни продукти, а тези с алергии към соя или ядки не могат да пият соево или бадемово мляко.

Оризовото мляко съдържа богат запас от балансирано хранене за тези, които не могат да понасят друга млечна алтернатива.

Предимства и недостатъци на оризовото мляко

1. Предимство: Без наситени мазнини или холестерол

Оризово  мляко

Оризовото мляко има най-малко количество мазнини в сравнение с всички други растителни млека. Има само 1 грам мазнини на чаша оризово мляко и всички мазнини са ненаситени. Оризовото мляко също не съдържа холестерол и затова работи добре при хора с диетични ограничения на мазнините и холестерола.

2. Недостатък: Не е подходящ за диабетици

Тъй като оризът е с високо съдържание на нишесте, същото е и с оризовото мляко. Една чаша оризово мляко съдържа 33 г въглехидрати, 3 до 4 пъти количеството в млякото или соевото мляко. Ако имате диабет, оризовото мляко може да причини внезапно претоварване със захар. Следователно може да е много по-добре да пиете краве, соево или бадемово мляко.

3. Недостатък: Ниски протеини

Кравето мляко и соевото мляко имат сравнима концентрация на протеин - около 7 до 8 г на чаша. Оризовото мляко е много по-малко със само 2 грама във всяка порция. Поради това пиенето на оризово мляко може да не е толкова засищащо в сравнение с другите две и няма да работи толкова добре за контрол на апетита.

4. Предимство: Добър източник на витамини от група В

Предимства на оризовото мляко

Кафявият ориз е с естествено високо съдържание на всички витамини от група В, които са от съществено значение за вашия метаболизъм, кръвообращение и нервна функция. Някои от тези витамини може да бъдат загубени по време на обработката на оризовото мляко, но повечето от тези хранителни вещества се възстановяват, ако купувате обогатени продукти. Симптомите на дефицит на витамин B12 могат да включват умора, слабост, проблеми с нервите (като изтръпване или изтръпване), запек, загуба на апетит, загуба на тегло или състояние, наречено мегалобластна анемия. Този дефицит може също да причини депресия, объркване, проблеми с баланса, деменция, лоша памет и увреждане на нервите, така че е важно да се лекува незабавно.

5. Предимство: Насърчаване на сърдечно-съдовото здраве

В оризовите трици има много полезни за сърцето хранителни вещества, а тези хранителни вещества се съдържат и в оризовото мляко. Ненаситените мазнини идват от маслото от оризови трици, което може да понижи холестерола в кръвта. Ниацинът и витамин B6 също са ефективни за тази цел. Оризовото мляко е отличен източник на магнезий, който помага за контролиране на кръвното ви налягане. Желязото и медта увеличават производството на червени кръвни телца, осигурявайки ви по-добра оксигенация и жизненост.

6. Недостатък: Ниско съдържание на калций

Не разчитайте на домашно приготвено оризово мляко за калций. Всяка порция домашно оризово мляко предоставя само 20 млг калций, около 1% от дневната ви нужда от калций. Купете обогатено оризово мляко от магазина, ако не приемате допълнителни добавки с калций. Купешкото оризово мляко е обогатено, за да включва 25% до 30% от дневната препоръчителна доза калций във всяка порция.

7. Предимство: Много антиоксиданти

Ползи от оризово мляко

Оризовото мляко съдържа повече манган и селен от всяко друго веган мляко. Това са мощни антиоксиданти, които ви предпазват от всички видове инфекции и рак. Пиенето на оризово мляко също може да даде тласък на имунната ви система.

А най-важното предимство? Ммм... много е вкусно! Освен всичко гореспоменато, може да включите оризово мляко в направата на вашите любими веган плачинки и здравословни десерти и сурови торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest