От хиляди години се наслаждаваме на нюансите, вкусовете, текстурите и ароматите на сирената. В комбинация с хрупкав хляб и чаша вино, те са перфектното предложение на парти.
Но как да подредите плато със сирена и какво точно да предложите на своите гости?
Започнете с подготовката. Най-напред е важно да пазарувате от производители, на които имате пълно доверие. Посетете специализиран магазин за млечни продукти, потърсете препоръки от персонала за най-хубавите им сирена за плато.
Поинтересувайте се от историите на хранителните продукти. Всякакви любопитни факти за тях после ще са интересни на вашите гости, щом те са любители на плата със сирена и мезета.
Изберете до три сирена, ако на трапезата ви ще има и други интересни кулинарни предложения. Ако пък искате да акцентирате именно на млечните продукти, то можете да изберете дори 5 вида сирене. Съветваме ви да не прекалявате с бройката на сирената, за да не смесите твърде много вкусове и това да отблъсне гостите ви.
Можете да включите в платото си бри, чедър, грюер или нещо според личните предпочитания на гостите си.
Ако харесвате френски сирена, може например да сервирате плато с камамбер, рокфор, мимолет. Към самите сирена бихте могли да поднесете червено грозде, мед от кестени, бадеми, багети. По отношение на напитките може да сервирате хубаво шампанско.
За любителите на италианските сирена можете да предложите пармезан, грана падано, горгонзола, фонтина. За по-атрактивна презентация на сирената може да добавите в платото сушени домати, прошуто, маслини, чабата, сливи, смокини, шамфъстъци. Подходящи вина за такъв поднос със сирене са Пино Бианко и Барбера и др.
Не забравяйте да извадите сиренето си от хладилника няколко часа преди сервиране; трябва да е със стайна температура, когато го сервирате. Използвайте и специален нож за сирене, за да правите прецизни разрези и да има храната по-представителен вид.
Бъдете креативни и се забавлявайте с избора на дъска. Развихрете и цялото си въображение, когато избирате как да подредите своето плато със сирена.
Класическите предложения за акомпанимент на сирене включват мед, конфитюр, корнишони, маслини, сушено месо, смокини, круши или сушени плодове и ядки, особено бадеми, но не се страхувайте да опитате нещо ново. Най-запомнящите се дъски със сирена са смели и нестандартни.
Ако платото е за по-младежко парти например, можете да го украсите с картофен чипс и бекон в американски стил. Към гауда може да поднесете шоколад или джинджифилови бисквити към синьо сирене.
Тъй като синьото сирене е солено, винаги е чудесна идея да го комбинирате с нещо сладко като мед, карамел, захаросани ядки, занаятчийски хляб с плодове. Стремете се към разнообразие, без да прекалявате с твърде много вкусове и текстури, и вашите гости ще останат очаровани от платата ви със сирене.
Коментари