Фонтина

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Фонтина

Фонтина /Fontina/ представлява вид сирене, произхождащо от Италия. То е приготвено от отбрано пълномаслено краве мляко. Характеризира се с тънка, но компактна кора, която е кафеникава, златиста или розовееща. Средната част на млечния продукт е мека. Тя се отличава с жълтеникаво обагряне. Цялата сърцевина на фонтина е осеяна с малки дупчици. Освен по външните белези ще познаете сиренето и по масления му вкус, който съдържа и леки тревисти нотки. Послевкусът също е маслен. При похапване на фонтина сякаш се пренасяме в градина, покрита с билки или свежа зелена трева.

История на фонтина

Фонтина е сред италианските сирене с богата история. Приготвянето на този вид сирене се е превърнало в истинска традиция. Знае се, че то е било произвеждано във Вале д`Аоста още през дванадесетото столетие. Въпреки това своето съвременно название то получава чак през седемнадесети век. От този период датира първото споменаване на сиренето в ценните книжа на манастира Гран-Сан-Бернардо. Оттогава славата му се разнася на длъж и на шир. Названието на сиренето се тълкува по различни начини.

Някои предполагат, че така се означават най-добрите пасища в региона, други пък са на мнение, че тази думичка описва най-характерното качество на сиренето, а именно - топенето. Това предположение изхожда от факта, че от италиански език думата фонтина се превежда като топене. С малки стъпки, но все пак много сигурно, фонтина заема сигурно място на трапезата на всеки гастроном.

Състав на фонтина

Фонтина притежава състав, който е богат на различни ценни вещества. В нея се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, валин, аланин, аргинин, глицин, лизин, пролин, серин и др. Този вид сирене е източник на желязо, калций, фосфор, мед, селений, манган, магнезий. Той съдържа също така витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин В9, витамин В12, витамин Е и витамин К.

Производство на фонтина

Фонтина се отнася към полутвърдите сирена. Както разбрахме, се отличава с жълтеникава до златиста повърхност и мека сърцевина. Заслужава се все пак да се спомене, че характерните черти на сиренето се придобиват в процеса на приготвяне на продукта. Важна роля играе и отбраното мляко, от което се прави сиренето, тъй като то се добива от специална порода крави.

По правило фонтина зрее най-малко три месеца при температура от 8 до 12 градуса, като на някои от сирената им се дава повече време. Разбира се, при това положение, имаме вариращ цвят и аромат. Разликата веднага се отразява и в цената, защото логично продуктите, узрявали по-дълго време, притежават по-висока стойност.

Избор и съхранение на фонтина

Сирене фонтина

Узрялото сирене, готово за пласиране в търговските вериги, е с формата на пита. Тя е с диаметър от 30 до 45 сантиметра и височина от 7 до 10 сантиметра. Сиренето, предлагано на пазара, притежава специален печат, който гарантира произхода и качеството му. На него има надпис FONTINA DOP ZONA DI PRODUZIONE • REGIONE AUTONOMA VALLE D'AOSTA, удостоверяващ, че продуктът е произведен в Вале д`Аоста. Ако такъв гарант липсва, качеството на дадената фонтина е под въпрос.

При избор на фонтина отгледайте вида на сиренето и цвета му. Ако той се различава от горепосочения, по-добре не взимайте предлаганото сиренето. Чрез лек натиск можете да проверите и състоянието на консистенцията. По правило фонтина е еластична и не се троши. След като закупите сирене, го съхранявайте само в хладилник.

Готвене с фонтина

Отличителният мек и нежен вкус, а също и леко пикантните аромати няма как да бъдат подминати просто така. Фонтина лесно успява да намери място в кулинарията. Когато сиренето е по-младо, по-добре да се употреби, без да се подлага на термична обработка. Ако го сервирате дори самостоятелно, нарязано на парченца, със сигурност ще впечатлите своите гости. По правило такава фонтина се сервира като предястия и се комбинира с червено вино. Добре узрялото сирене се ползва в редица рецепти, за които е нужна термична обработка. Най-вече се употребява при приготвяне на фондю.

Ето защо ви предлагаме рецепта за фондю, с която да разнообразите седмичното меню:

Необходими продукти: 500-600 грама сирене фонтина, 1.5 чаши бяло вино, 3-4 ч.л. картофено брашно, черен пипер, индийско орехче, кимион

Начин на приготвяне: За поставената цел в специален съд (или най-обикновена тенджера), сложен на слаб огън, се налива бялото вино. След като алкохолът се затопли, към него се прибавя фонтината. Съставките се бъркат, докато се слеят напълно. За да се сгъсти сместа още повече, се прибавя и картофеното брашно. Имайте предвид, че то трябва да е предварително разтворено в малко вино.

Накрая се слагат и подправки. Поръсете с черен пипер, индийско орехче и кимион. Разбира се, не е задължително да се спрете точно на тези подправки. Можете да предпочетете други, стига да сметнете, че биха подхождали на фондюто. Когато специалитетът е готов, го отдръпнете от огъня. След поднасяне в него се потапят парченца хляб, забодени на вилица с дълга дръжка, и се похапват.

Деликатният и изискан вкус на фонтина позволява сиренето да се включи в много други рецепти. Млечният продукт се поставя в супи, сосове, салати, пасти, запеканки. Комбинира се с всякакви свежи зеленчуци, а също и с други сирена, включително таледжио, горгонзола, пармезан.

Ползи от фонтина

Независимо че фонтина е много апетитно и уханно сирене, то е известно не само заради тези свои качества. Популярността на млечния продукт до голяма степен се дължи и на факта, че той има в състава си значително количество минерали и витамини, които са ни необходими, за да се радваме на крепко здраве.

Благодарение на сиренето се нормализира нивото на холестерола в кръвта, а също и водният баланс. Похапването на фонтина укрепва костната система и се отразява подхранващо и регенериращо на кожата, косата и ноктите ни. Консумацията на този вид сирене оказва положително влияние и върху сърдечно-съдовата ни система.

С фонтина може да приготвите много вкусотии като:

- солен пай със сирене;

- кашкавал на фурна;

- запеканки с картофи, върху които да запечете ароматното сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес