Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сирене Ньофшател - как да го поднесем

Сирене Ньофшател - как да го поднесем

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Сирене Ньофшател - как да го поднесем
Снимка: jackmac34/ pixabay.com
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Традиционният Ньофшател (Neufchâtel) датира от шести век и е най-старото сирене във Франция, направено от краве мляко, което често се прави във формата на сърце.

Сиренето Ньофшател получава името си от града Neufchâtel-en-Bray в Нормандия. Нормандия е прословуто дъждовно място с умерен климат. При по-топли температури, съчетани с много дъжд, расте зелена трева, която е на разположение за паша за по-дълъг период от време през цялата година.

Фактът, че кравите пасат такава трева, дава на сиренето Ньофшател отличителния му вкус и характеристики.

Във Франция Ньофшател получава сертификат АOC (AOC означава Аppellation d'origine contrôlée или Контролирано наименование за произход). Това, от своя страна, доказва, че продуктът е оригинален Ньофшател от одобрени региони във Франция. Определено от AOC от 1969 г. сиренето Ньофшател се прави във внимателно контролиран процес, който включва добавяне на Penicillium Candidum, пресоване и стареене при около 10°C /50°F/ и 95 % влажност.

Това френско сирене узрява в продължение на най-малко 12 дни до няколко месеца, за да се получи много по-меко, по-ароматно и по-зряло сирене.

Сиренето Ньофшател е меко и пресовано сирене, подобно на Бри или Камембер. Кремообразно е, но въпреки това ронливо. Ньофшател е лесно достъпно в Северна Америка и много прилича на американското крема сирене.

Ньофшател поднасяне

Най-важната стъпка в това да се насладите на сиренето, е да се уверите, че е оригинално. Френският Ньофшател често може да се намери в гурме магазините за сирене, както и се произвежда от различни майстори-занаятчии, производители на сирене.

Уверете се задължително, че сиренето ви е със стайна температура, преди да го консумирате. Намажете сиренето Ньофшател върху препечен орехов хляб и го сервирайте с ябълков сайдер за типично френско гурме преживяване.

Кое вино да изберете за вашия Ньофшател, зависи донякъде от възрастта му. На по-младото сирене може да се насладите с бяло вино, но по-старото сирене с изразен вкус трябва да бъде балансирано с по-силно вино като Бордо.

Френският Ньофшател не се използва като заместител на крема сиренето в рецепти, така че не се опитвайте да го смените. Сиренето Ньофшател, направо се топи в ястията и можете да го използвате в омлет, киш, рецепти с картофи или да е топ на пица. Също така може да се добави към зелена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest