Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кимионът е неизменна съставка на Гарам Масала

Кимионът е неизменна съставка на Гарам Масала

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Гарам Масала

В индийската кулинарна традиция гарам масала представлява подправка, получена при едновременното смилане и смесване на различни подправки. В най-честия случай преди това те се изпичат. Веднага след смилането им започват да излъчват своята сила и лечебна мощ.

Според индийците, след като влязат в съприкосновение с другите елементи, енергийното и ароматното тяло на масалите се изпарява.

Поради това те ги мелят веднъж седмично и ги употребяват само в следващите седем дни. Съхраняват се на хладно в добре затворени буркани.

Масалата се използва за подправяне на ястия, салати и дори се консумира на филия с масло и плод.

В Индия всеки щат си има свой вариант за букет от подправки, наречен гарам масала. Разнообразието включва или изключва съставки, като листа касия, синап, кокосови стърготини, черен пипер, индийско орехче, джинджифил, сусам, настъргана кора от индийско орехче и още много други.

Кимион

Съставката, която се добавя абсолютно навсякъде обаче, е кимионът. Тя е в най-малки количества, но има огромно значение за завършения вид на масалите.

Основната масала се приготвя следните съставки: пуканки, кориандър, плод от копър (копърено семе), друг вид копър, канела, куркума, кимион, куркума друг вид (Curcuma longa), градинска чубрица (Satureja hortensis), индийски лавров анасон, джинджифил, карамфил, манго (особен сладък сорт), мащерка, чесън (сушен и стрит), лук (сушен и стрит), растителна сол, сол, бахар, червен пипер.

Сред начините на приготвяне, освен съставките, имат значение и количествата на използваните продукти. Така например, освен типичната гарам масала, използвана за разядка, подправка и основна храна, има и лечебна, наричана вегетарианска.

При нея дозите при приготвяне са различни. Тя се използва за стимулиране на организма при слабост и хронични болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest