Подправките, които се употребяват в индийската кухня, имат значение не само за овкусяването на храната. Според източната система за лечение Аюрведа, всяка подправка има способността да запазва храните по-дълго време, а освен това има и лечебни свойства.
Различните подправки и техните лечебни свойства повлияват по различен начин на физиологичните процеси в организма, както и на органите. Подправките могат да окажат и положително въздействие върху характера на човека.
Една от често използваните подправки в аюрведичната кухня е асафетида. Тя е позната и под имената миризлива смола, асант и храна на боговете.
Ароматът на подправката е силен и доста характерен, а на вкус може да се каже, че наподобява чесън и лук. Обикновено подправката се използва в малки количества, заради силния си аромат.
Асафетидата се използва в аюрведичната кухня, за да улесни храносмилането на бобовите храни, както и на зеленолистните зеленчуци, каквито са лапад, спанак и други. При консумацията на подправката в характера на човек се появява повече спокойствие, става по-нежен и разбран.
Смята се още, че ароматната асафетида помага за нормализирането на отношенията с близки хора. Освен това помага и за външната красота –подобрява тена на лицето, помага на кожата да запази своята еластичност и премахва мъничките бръчки, които са се образували. Подправката има добро действие и върху дихателната система.
За асафетида се знае още, че облекчава спазми и е чудесно естествено слабително средство, освен това може да помогне и като отхрачващо средство. Ако добавите само щипка от подправката към вече приготвената леща, храносмилателната ви система ще се справи много по-лесно с преработването й.
Подправката освобождава организма от токсините и облекчава болки, помага и за премахване на газовете от дебелото черво. Според аюрведичната медицина, ако се постави малко парче от подправката, което предварително е обвито в памук, в слуховия проход, болката която се усеща ще изчезне.
Коментари