Асафетида е индийска подправка, извличана от корените на едноименното растение. Растението може да бъде открито във високите части на планините на Афганистан.
В Близкия Изток, Индия и Афганистан асафетида е най-високо ценената подправка. Там я наричат подправката на боговете.
Едно от неоспоримите качества на асафетидата е уникалният ѝ вкус. Добавен в ястия, той перфектно се съчетава с ароматите на лука и чесъна. След себе си екзотичната подправка оставя леко кисел оттенък.
В аюрведичната и индийска кухня асафетида е сред най-често използваните подправки. С нея най-често се овкусяват различни видове къри, леща, пилафи, ястия с основа нахут.
В комбинация със сол е перфектен дресинг за салати. У нас е слабо популярна и се използва основно за овкусяване на леща и ориз.
Друга идея за използване на асафетида, е употребата ѝ при готвене на зеленчуци като картофи, карфиол и зеле. С нея успешно се подправя елда, ориз и практически всички готвени ястия.
Тя не е претенциозна и в ястията си подхожда с други подправки като кимион, синап, лют червен пипер и джинджифил.
![Леща](/files/lib/300x300/gasta_leshta.webp)
Асафетида се препоръчва при готвенето на трудносмилаеми храни. Поради това често влиза в традиционните индийски рецепти за повечето видове боб.
За овкусяване на ястията е достатъчно е да се използва много малко количество асафетида. Тя успешно може да замести лука и чесъна в храната, тъй като вкусът ѝ е именно комбинация между техните два аромата.
Освен като подправка, асафетида се използва и за лечение на грипни заболявания и нарушено храносмилане. Приемът ѝ доказано подобрява чревната флора и нормализира функциите на стомаха и червата.
Тя има уникалната способност да отстранява токсините. Освен това намалява стреса и успокоява нервите.
Ценителите на екзотичните традиции са на мнение, че тази известна в индийската кухня подправка има място и на българската трапеза. Това се обуславя както от вкусовите, така и от здравословните ѝ качества.
Коментари