Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се овкусява пуешко?

Как се овкусява пуешко?

Как се овкусява пуешко?

Не толкова често употребявано и сравнително непопулярно у нас, пуешкото се приема по-скоро като нетипично за българската трапеза месо. Обикновено го асоциираме с американската кухня ястие и по-специално за Деня на благодарността.

Тъй като апетитното пуешко месо по-рядко присъства на масата в родната ни кухня, мнозина дори не знаят как точно да го приготвят и как да го овкусят. Има няколко основни начина да сготвите вкусно пуешко, което се топи в устата. Основна част от това обаче е правилното овкусяване на пуешкото.

Мариновайте месото предварително

Овкусяването започва още преди да сте започнали да го готвите. Пригответе марината с някой от следните компоненти – вино (най-добре бяло с ненатрапчив вкус), бренди, майонеза и горчица, балсамов оцет, зехтин с лимон и подправки. Ако си падате по контрастните съчетания на вкусове, може да добавите в маринатата и една лъжичка мед. Оставете месото да се накисне в маринатата поне 4-5 часа или дори повече. Колкото по-дълго престои, толкова по-добри резултати ще имате. Освен че ще придадете невероятен аромат на месото, маринатата ще го направи крехко, меко и сочно – качества, които по принцип липсват на сухото и жилаво пуешко месо.

Подправки за пуешко

Пуешко

Въпреки че изборът на подправки за пуешко най-вече зависи от личните предпочитания, все пак има набор от варианти, които са типични за това месо. Може да използвате любимия на мнозина черен пипер, но ако имате под ръка - шарен пипер – ще получите и по-екзотичен и богат аромат. Чудесен избор са още мащерката, дафиновият лист, индийското орехче, както и отличаващият се с наситен аромат и характерен вкус розмарин. Интересен вкус придава и една не особено популярна у нас подправка – салвията, наричана още градински чай.

Джинджифил и пуешко

Ако не сте опитвали никога до този момент джинджифил, пробвайте първо вкуса му, преди да овкусите месото, защото той е много характерен и специфично лютив. Но ако сте фенове на джинджифила и го харесвате в различни комбинации, смело добавете от него към вашето апетитно пуешко. Може да настържете корена или да го нарежете на малки парченца, да го запържите за кратко или да го добавите в маринатата. Да не забравяме, че освен изключително ароматен джинджифилът е много полезен!

Традиционният чесън и пуешко

Приготвяне на пуешко

Чесънът винаги придава апетитна нотка и пикантност на ястието. Това важи и за пуешкото месо. Може спокойно да го овкусите с чесън или лук, стига да ги харесвате и стомахът ви също да няма нищо против.

Назаем от американците

Както е известно, в Америка пуйката за Деня на благодарността се приготвя с кестени. Вероятно никога да не сте опитвали съчетанието на пуешко месо с кестени. Затова си струва да опитате и този вкус. Кестените са леко сладникави и комбинацията ще ви изненада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest