Както е известно, пуешкото месо е бедно на мазнини. Затова е и по-здравословно. То е богато на Л-триптофан, който е естествен седатив. Триптофанът помага за образуването на ниацин (витамин В) и серотонин.
Серотонинът е химично съединение, образуващо се в мозъка и играещо голямо значение за добрия сън. Следователно по-голямото количество Л-триптофан предизвиква сънливостта.
Малко вероятно е обаче бързото и лесно заспиване да се дължи на консумацията на малко пуешко. Ленивостта е следствие на голямото количество калории, съдържащи се в традиционните празнични ястия. Песните и танците, както и големите порции, също съдействат за проявата на сънливост.
Преяждането изисква по-голям разход на енергия от нормалното, а това води до изтощаване организма. Като добавим и консумираното количество алкохол, нещата стават още по-сериозни.
Тези, които са по-благоразумни и похапват и пийват умерено, няма да почувстват умора през празниците. А останалите - подремнете си и престанете да обвинявате пуйката.
Коментари