Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Типично български подправки

Типично български подправки

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823
Типично български подправки

Традиционните български ястия са уникални и неповторими със своя вкус и аромат. Много чужденци, опитали българска кухня, остават нейни почитатели за цял живот.

За да придадете на ястията неповторим вкус, обаче, освен любов към готвенето е необходимо и точната доза пресни и ароматни традиционни подправки.

Ето и кои са типичните български подправки, без които не може да мине нито едно нашенско ястие:

1. Магданоз

Неслучайно тази ароматна подправка заема първото място. Нито едно традиционни българско ястие не минава без връзка пресен магданоз. Слагаме го на шопска салата, картофена яхния, различни супи и всякакви постни и месни гозби. За да не изгуби прекрасния си аромат, е добре магданозът да се добавя в края на готвенето и по възможност да бъде пресен, а не сух.

2. Чубрица

Типично български подправки

Самото ухание на тази подправка напомня за българска кухня. Използва се най-често при приготвянето на месни ястия, варива, яхнии. Чудесно допълва вкуса на кюфтетата, затова не забравяйте да сложите доволно чубрица при омесването на каймата. Общо взето в българската кухня почти няма ястие без тази традиционна подправка. Може да се добавя към храната както прясна, така и изсушена.

3. Копър

Разбира се, че тараторът и млечната салата не могат да минат без копър. Това обаче съвсем не е единственото приложение на тази подправка. Копърът се добавя към различни млечни сосове. Чудесно допълва и ястия с картофи или гъби. Задължително е присъствието му в буркана с кисели краставички, които повечето български домакини приготвят лично.

4. Джоджен

Типично български подправки

Боб чорба, боб яхния, леща, зелен фасул - на всички тези ястия задължително се слага джоджен, който им придава уникален аромат и вкус. Независимо дали използвате прясна или сушена българска подправка, специфичната ѝ миризма ще направи гозбата ви неповторима.

5. Дафинов лист

Тази подправка не се използва често, но пък е толкова благоуханна, че са достатъчни само едно-две листенца, за да се овкуси цялата гозба. Най-често с него се подправят месни яхнии.

6. Черен пипер

Типично български подправки

Млян или на зърна черният пипер присъства в почти всяко българско ястие. Той е онази щипка пикантност, необходима за завършек на гозбата. Слага се при готвенето на яхнии, супи, меса, зеленчуци, варива.

7. Червен пипер

Често в българската кухня тази подправка се използва при направата на т. нар. запръжка, която се приготвя от задушени в мазнина зеленчуци и червен пипер. Най-често тя се добавя към боб или леща и им придава прекрасен вкус и аромат. Запръжка с червен пипер може да се добави и към традиционнитеяйца по панагюрски или шкембе чорба.

8. Самардала

Типично български подправки

Любима в югоизточната част на страната, самардалата придава специфичен вкус на картофени ястия, супи, гъби, ориз, яйца и салата от краставици и домати. Изсушената и стрита трева се смесва със сол, а получената типично българска подправка може да използвате и вместо шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest