Китайската кухня е добре известна по целия свят и повечето от нас я свързват предимно с апетитно направения в уок ориз, фините оризови спагети, черните вкусни гъби, златисто изпърженото месо и популярните пролетни ролца.
Малко от нас са стигали до десерта, след като се преяли с различните китайски специалитети. Той обаче изобщо не е за изпускане. Ето 3 рецепти за някои от най-типичните китайски десерти:
Паниран сладолед
Необходими продукти: 500 г сладолед, 3 яйца, кокосови стърготини, натрошен корнфлейкс, мазнина за пържене, сладко или сметана за гарниране.
Начин на приготвяне: От сладоледа се оформят топки с помощта на специална лъжица за сладолед, които се оставят във фризера докато станат много твърди. В три отделни чинии се сипват стърготините, разбитите яйца и корнфлейкса и в тях се овалват последователно топките сладолед, които се изпържват за не повече от 3 минути в силно нагорещена мазнина. Панираният сладолед се поднася заедно със сладко или сметана.
Бухти Магнолия
Необходими продукти: 3/4 ч. ч. брашно, 3 разбити на сняг белтъка, 3. с. л. пудра захар, листенца от цвят на магнолия, олио за пържене, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: От брашното, белтъците и пудрата захар се прави тесто. След като се получи хомогенна смес към него се добавят ситно нарязаните листенца от цвят на магнолия. Ако не разполагате с магнолия можете да използвате и цвят от акация или роза. От тестото се оформят топчета, които се пускат в силно нагорещено фъстъчено масло, отцеждат се и се поръсват с пудра захар.
Бонбони от фъстъци
Необходими продукти: 500 г обелени фъстъчени ядки, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч. ч. вода, 3 с. л. сладко от рози.
Начин на приготвяне: Фъстъчените ядки се слагат да врят заедно с малко вода. В друг съд се смесват захарта и чашата вода, като се разбърква непрекъснато, до пълното разтапяне на захарта. Тази смес се слага на котлона и след като се сгъсти към нея се прибавя сладкото от рози и готовите фъстъци.
Отново се разбърква много добре и с мокри ръце се правят топчета от изстиналата смес. След като са готови се слагат върху намазана с фъстъчено масло тава и се консумират студени.
Коментари