Можем ли да определим кое прави една рецепта традиционна – има ли някакъв период, от който тя трябва да се приготвя? Традицията в кулинарията е част от всяка отделна държава, независимо колко малка е тя, независимо от това, че е повлияна от други съседни на нея държави.
Словашката кухня също има своите изградени традиции и ястия, с които е добре позната и известна. В тази кухня можем да намерим следи от унгарската, чешката и австрийската традиционна кухня. И все пак в словашките ястия има нещо, което много точно и по фин начин „носи” вкуса на Словакия.
Не можем да не започнем с едно от най-известните неща, които се произвежда и похапва в Словакия – местните сирена. Най-известните сирена са ощиепок и бриндза, като бриндза е неразделна част от традиционната словашка гозба - bryndzové halušky.
Много типични за словашката кухня са и разни вкусотийки направени от тесто. Rezance, са люспички направени от тесто, които много напомнят на нашата юфка. Обикновено се сервират много обилно поръсени с маково семе и захар. Друг вид тестено изделие са халушките (halusky). Представляват малки топченца от тесто, което е приготвено от брашно и сурови картофи.
Те се варят в подсолена предварително вода и се сервират заедно с пържен бекон. Преди да се сервират много обилно се поливат със сирене бриндза.
Унгарските традиционни гулаши също са много характерни и за словашката кухня, като допълнение към тях обикновено се сервират кнедли. Добре познатите от близката австрийска кухня шницели и щрудели са много често приготвени и в Словакия. Имайки предвид историята й, няма как кулинарията на Словакия да не бъде силно повлияна от тези страни.
Това, което особено много се харесва на словаците и без което трапезата изглежда пуста, са супите. Най-обичана от всички видове остава капустницта, въпреки, че често се приготвят чесновата супа, както и гъбената със сметана.
Капустницата представлява супа с кисело зеле и колбаси. Сладководните риби, които се похапват са обикновено шаран и пастърва. Относно месото, любимото на всички словаци е свинското – във всякакви форми и вкусове и колкото е възможно повече.
Всички тези вълшебства са част от кулинарният свят на Словакия. За пиене обикновено се поднася бира, както и бяло вино.
По отношение на десертите, този който най-изпъква е траделника. Прави се от ароматно тесто, в което има индийско орехче и лимон. Тестото се завива във формата на цилиндър и се изпича. Този сладкиш може да намерите не само в сладкарниците в Словакия. Често срещан е и в Германия, Австрия, Чехия.
Може би не уникалността ще ни привлече в словашката кухня, а именно фактът, че точно тук, на това място, толкова много и различни вкусове са преплетени успешно в един общ.
Коментари