Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на египетската кухня

Тайните на египетската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тайните на египетската кухня

Древният Египет е подарил на потомците мумии, пирамиди, сфинкса, йероглифи и скарабеите. Съвременният египтянин често закусва същото, което са закусвали и предците му преди три хиляди години: тънко хлебче и изключително вкусни бобени крокети, които се наричат тамия.

За приготвянето на тези вкусни бобени крокети, известни като тамия, са необходими 2 чаши боб, 3 яйца, 3 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 3 супени лъжици олио, магданоз, черен и червен пипер, сол.

Накиснете боба за 3-4 часа. Почистете лука, нарежете на кръгчета, запържете в олиото. Чесъна и магданоза нарежете на дребно.

Смачкайте всичко в хаванче, добавете яйцата, солта, черния и червения пипер. От получената смес оформете топчета с големина на орех и ги запържете в сгорещена мазнина до златисто. За гарнитура обикновенно се поднася салата от пресни домати.

Портокаловата салата с лук също е характерна за египетската кухня. Необходими продукти: 2 портокала, 150 грама маслини без костилки, 1 глава лук, 3 супени лъжици зехтин, черен пипер и сол на вкус.

Тайните на египетската кухня

Почистете лука и портокалите, нарежете ги на тънки кръгчета и ги смесете с маслините. Подправете със сол, черен пипер и зехтин.

Пилето по египетски е много вкусно и ароматно. Продукти: едно пиле, 60 грама зехтин, 1 супена лъжица мед, 3 супени лъжици изчистени от люспите фъстъци, смлян джинджифил, сол.

Натъркайте пилето със сол, срежете го на две половинки и в гърдите и бутчетата направете дълбоки разрези. Към зехтина добавете разтопения мед и намажете добре цялото пиле.

Запечете го във фурната на високи градуси, докато получи златист цвят, след това намалете температурата и печете, докато от месото не изтича течност при набождане с вилица.

Тогава вече е напълно изпечено. Преди сервиране посипете месото с накълцаните фъстъци и джинджифила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest