Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Тайните на кубинската кухня

Тайните на кубинската кухня

Кубинска кухня

Ако Куба е позната за вас само със салсата, рома, пурите и Фидел Кастро, то трябва да знаете, че сте пропуснали много важна част от кубинската култура и дух, а именно частта с традиционните за района гозби.

Това, което е уникално в кубинската кухня е, че съдържа много неща, съвсем лесна и обикновена на пръв поглед, но пък много по-различна и вкусна от всичко, което сте опитали до сега. Във вкусовете на кубинските ястия има влияние от африканската, испанската и азиатската кухня, което я прави още по-колоритна.

Едни от най-използваните суровини са ориз и царевица.

Често в традиционните им гозби присъстват телешко, конско месо, фасул. Похапват и кимбомбо, няме и дюка, тези три култури са всъщност кореноплодни и не особено познати в европейките кухни, но много използвани и обичани в Куба.

Задължителното, което трябва да присъства на традиционна кубинска вечеря е ястието с фасул, ориз и някакъв вид месо. Често пъти се приготвят и гозби с нахут и грах. Манджа, която е типична за кубинската кухня включва ориз, яйца и няколко банана. Свареният ориз е подправен с пържените парчета банан, а върху себе си има изпържени 1–2 яйца.

Креолско ахиако – съдържа доста продукти в себе си, както всъщност можем да преведем и името на ястието. В него се добавят много кореноплодни, които споменахме, че са непознати за нашата кухня, освен това се слагат картофи, месо от свинска глава, царевица, банани два вида – зрели и зелени, както и пушени меса. Звучи малко объркано също като добре познатото у нас „манджа с грозде”, но пък знае ли човек, може и да се изненадаме, след като го опитаме.

Мариновано свинско по кубински

Пикадийо представлява смес от кайма (най-често свинска и телешка), в която са добавени зеленчуци и домати. Бананите в Куба са на почит и доста често се използват, дори има специален вид банани, които не се ядат сурови, а само приготвени като тостонес.

Представлява пържени зелени банани по следната технология – изпържват се добре, а после се намачкват. Следващата стъпка е отново пържене и сервиране.

Ако попитате за традиционни ястия и ви сервират чичаронес, вероятно и сами ще ги познаете – това са свински пръжки от сланина. Морос и кристианос – ястие, в което се съдържа черен боб и ориз.

Тази кубинска кухня, като че ли няма да се окаже толкова обикновена – смесицата на всички тези вкусове сладко и солено, освен това и мазно – може би е малко странно за нас, които сме си свикнали на нашите ястия, но пък би било истинска обида да отидете в Куба и да не опитате поне едно от характерните за региона ястия.

В подправките, които използват най-много няма много изненади – чесън и лук, черен и червен пипер, кимион, магданоз и риган.

Храната винаги се сервира гореща с чаша бира или някакъв алкохолен коктейл. И след като сте похапнали вкусно, вече може да се отдадете на салса, ром и пури до зори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest