Свежестта е най-важното в тайландската кухня - зеленчуците, плодовете, рибата, морски дарове - всичко трябва да е прясно. Дори вездесъщият и присъстващ навсякъде ориз се търси да е от последната реколта.
Предястията - оризови топчици, пържени или задушени месни хапки, пържени или варени нудълс, но винаги овкусени със сладък или лютив сос, както и зеленчукови блюда.
Салатите - може да намерите за всякакъв вкус - сладки, солени, кисели.
Сосовете - като че ли най-предпочитани са лютивите, в които чилито и чесънът са основни съставки. По навик тайландците заливат почти всяко ястие и с един специфичен и универсален рибен сос, който обаче доста се приближава до използвания в България соев сос.
Супите - в Тайланд супата не се сервира като първо ястие, а заедно с останалите. С нея може да залеете за овкусяване купичка с ориз, а може да я консумирате и отделно. Често пъти супите са доста лютивички.
Основно ястие - дали ще е от свинско, пилешко или от морски дарове, гарнитурата от ориз и задушени зеленчуци е почти неизбежна. Различните сосове се сервират отделно и винаги има по няколко вида - от сладникав през сладникаво-кисел до лютив.
Приборите - тайландците използват предимно вилици и лъжици, но в някои провинции все още си служат с дървени пръчици, а в отделните северни райони предпочитат да овалват деликатно с пръсти топчици ориз от купичката, които след това топят в различните сосове.
Коментари