Макар японската и китайската кухня да са предпочитани пред тази на останалите азиатски държави, все по-голяма популярност набира и корейската кухня. Наблягаща на продукти и подправки като сусама, соята, чесън, лук и люти чушки, тя умело съчетава всякакви аромати и е подходяща за всеки вкус. Ето защо Ви предлагаме да пробвате 3 от най-интересните и същевременно традиционни за Корея рецепти:
Сос Самджанг
Необходими продукти: 4 с. л. азиатска соева паста, 2 с. л. азиатски лют сос, 2 ч. л. сусамово олио, шепа изпечени сусамови семена, 3 с. л. мирин или оризов оцет, 1 стрък зелен лук.
Начин на приготвяне: Зеленият лук се нарязва на възможно най-ситно и се смесва с всички останали продукти до получаването на хомогенен сос.
Кимбап
Необходими продукти: 300 г говежда кайма, 1 краставица, 1 морков, консерва маринована ряпа танмуджи, 1 маруля, 1 пакет листа нори, 2 яйца, 350 г късозърнест ориз, 8 с. л. оризов оцет, 1 с. л. захар, мазнина, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Измийте ориза и го оставете за 1 час да се отцежда. Пуснете го да се вари в 420 мл вода за 15 мин на слаб огън и го дръжте още 10 минути под капак на изключен котлон. Запържете подправената със сол и черен пипер кайма. Разбъркайте яйцата заедно с малко сол и захар и направете от тях 2 тънки омлета, навийте ги на руло и ги разрежете по дължина.
Нарежете на дълги тънки ивици краставицата, моркова и марулята. Когато оризът е готов го подправете със смес от оризовия оцет, 1 с. л. захар и 2 щипки сол. С помощта на бамбукова рогозка сипвайте по малко ориз върху водораслите, сложете по средата всички зеленчуци, яйцата и месото и навивайте по същия начин, по който се приготвя суши.
Запържено свинско месо със зелена салата
Необходими продукти: 600 г нарязано на ивици свинско обезкостено месо, 1 маруля или 1/2 китайско зеле, 1 глава кромид лук, 2 обелени круши без семките, 4 скилидки чесън, 2 с. л. азиатски лют сос, 2 с. л. кафява захар, 1 с. л. соев сос, малко парче джинджифил, шепа изпечено сусамово семе.
Начин на приготвяне: Направете марината от всички продукти без месото, марулята и сусамовото семе като ги нарежете на дребно и ги пасирате. Сложете месото да се маринова за няколко часа. Когато е готово го изпечете на оребрен тиган докато е готово и от двете страни.
Разделете марулята или китайското зеле на листа и сложете във всеки лист по лъжица месо и щипка сусамово семе. Ако искате да го ядете като истински корейци, можете да завиете месната плънка на руло в листото.
Коментари