Какво ви изниква в главата, когато чуете касис? Обзалагаме се, че почти всички домакини си представят конфитюри, компоти, може би желета.
Някои хора обаче, които имат щастието да обитават различни крайградски райони, разполагат с богатството на ягодоплодния храст, който ражда касис. От неговите плодове, освен традиционните сладкарски изделия, може да се приготви и вкусен сос, който в различни страни се среща в комбинация с кисели краставички, френско грозде и какво ли още не. Вкусът му е кисело-сладък, в зависимост от съставките, които сте добавили.
Сосът може да се използва за добавяне към най-различни ястия, но можете да го запазите и за зимата. Чесънът, който редовно влиза в състава на соса от касис, освен че добавя характерен аромат, но играе ролята и на чудесен консервант. Ето защо днес ще ви представим две рецепти, с които може да се сдобиете с тази универсална подправка, внасяща доза ексцентризъм в кухнята.
Коментари