Ще ви запознаем с най-известният от всички десерти в Индия, спадащ към сиропираните сладкиши. Името му e Gulaab Jamun.
Думата gulaab произхожда от думите “GOL”, означаваща на индийски цвете и ”AB”, означаваща- вода. "Jamun" или "Jaman" е хинди дума за Ямун - Syzygium jambolanum, представляващо голямо, вечнозелено тропическо дърво, почитано от будистите, като често се засажда в близост до индуски храмове, защото се смята за свещено за Кришна.
За десерта се ползват плодовете от това растение.
Гулаб джамун съдържа твърди млечни вещества, изработени на базата на популярния в Южна Азия сладкиш Mithai, който се изработва от прясно подквасено мляко, гарнирано с ядки като бадеми. Известен е още в Ямайка, Пакистан, Суринам, Непал, Шри Ланка, Бангладеш, Тринидад и Тобаго и Суринам.
В Индия сухият екстракт от млякото се приготвя чрез нагряване на мляко на слаб огън за дълго време, докато повечето от водата се изпари.
Твърдите млечни продукти, известни като khoya в Индия и Пакистан, са замесени в тесто, понякога с щипка брашно, а след това оформени в малки топки и пържени при ниска температура от около 140 ° C. Топките след това се накисват в лек сладък сироп, ароматизирани със зелен кардамон и розова вода, добавя се и шафран.
Гулаб джамун се предлага на пазара в Южна Азия, във всички ресторанти, както и в магазинната мрежа - предварително подготвен в кутии.
Десертът се яде често по фестивали, рождени дни или големи тържества като бракове, мюсюлманските празници и хиндуистки фестивал на Дивали (индийски фестивал на светлината).
Коментари