В сезона на черешите ние често се присещаме за някои позабравени сладкиши, приготвяни именно с череши. Това е причината тук да ви припомним някои класически черешови десерти, които спокойно можем да наречем ретро. Тези ретро десерти са истинска класика, доказала се във времето.
Торта Шварцвалд
Несъмнено най-популярната немска торта, която вече можете да срещнете и навсякъде из Европа. Тя се приготвя от напоени с черешов ликьор шоколадови блатове, които са намазани със сметана и обилно поръсени с череши. Интересно е да споменем, че в различните държави черешовата торта се приготвя по различен начин, което доста обижда германците.
Така например англичаните я приготвят традиционно с вишни, а не с череши, а австрийците пък използват ром за напояване на блатовете. Истината е, че тази ретро торта с череши носи своето гордо име именно от планината Шварцвалд, която е прочута с производството на уникалния си черешов ликьор. Оказва се, че торта без череши и черешов ликьор не може да бъде наричана Шварцвалд.
Клафути с череши
Клафути е френски сладкиш, чието име произхожда от древнороманска дума, означаваща "пълня". Именно това представлява и клафути с череши - ретро сладкиш, пълнен с череши. Той се приготвя с много череши, сметана, яйца, захар, прясно мляко, бадеми и разбира се - брашно. В недалечното минало черешите дори не са били предварително почиствани от дръжките и костилките си, но днес надали може някъде да ви бъде сервирано класическо френско клафути, което да не е приготвено от изчистени от костилки и дръжки череши. В по-модерните си варианти към ретро сладкиша се добавят и не бадеми, а бадемов марципан, както и малко амарето и ванилия за допълнителен аромат.
Крамбъл с череши
Ретро сладкишът крамбъл се явява английско творение и истината е, че може да бъде приготвен с почти всякакви плодове. Класика обаче си остава черешовият крамбъл, приготвен с много, и то задължително сезонни череши. Той се явява вид маслен сладкиш, приготвен освен с череши, захар, масло и брашно, но и с добавени овесени ядки за по-хрупкава текстура. Задължително се сервира охладен, а на много места можете да го срещнете и сервиран заедно с топка сладолед отгоре.
Коментари