Киселите са сред онези десерти, които традиционно присъстват на руската трапеза. Макар някога те наистина да са били кисели на вкус и да са се приготвяли предимно от овес и грах, днес те вече са любимо лакомство за малки и големи.
Съществуват най-разнообразни рецепти за приготвянето на руски кисели и макар да ви се струват малко ретро, ние ще Ви предложим 3 от най-популярните:
Шипков кисел
![Ретро идеи за Руски кисели](/files/lib/600x350/fruit-jelly-starch-cherry.webp)
Необходими продукти: 120 г изсушени шипки, 6 1/2 ч.ч. вода, 1 1/3 ч.ч. захар, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина
Начин на приготвяне: Шипките се измиват, заливат се с водата, която преди това е загрята до кипване, и се оставят така за 3 часа. Сместа се прецежда и част от нея се размива с нишестето, а останалата част се кипва заедно със захарта и лимоновата киселина. Към нея се добавя и нишестената смес, след което всичко се сипва в подходящи купички и се оставя в хладилника, докато се охлади достатъчно.
Кисел от ябълки
Необходими продукти: 5 ябълки, 1 ч.ч. захар, 6 1/2 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина
![Ретро идеи за Руски кисели](/files/lib/600x350/fruit-jelly-kisel-apple.webp)
Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета. Заливат се с водата и се с водата и се варят на слаб огън, докато омекнат. Прецеждат се и отново се смесват с отцедената отвара, като към тях се добавят захарта и киселината и всичко отново се оставя да кипне. Към така получения сироп се добавя и размитото с малко вода нишесте, разбърква се и се насипва в подходящи чаши или купички, които се оставят в хладилника, докато се охладят достатъчно.
Кисел от ябълки и тиква
Необходими продукти: 450 г тиква, 2 ябълки, 1 1/3 ч.ч. захар, 6 1/1 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина
Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета, а тиквата, която също е обелена и ѝ е премахнато семето, се нарязва на кубчета. Всичко се залива с гореща вода, вари се до омекване, претрива се и се смесва заедно с отварата. Към така получената смес се добавя захарта, разбърква се и се добавя размитото с малко вода нишесте и лимоновата киселина. Отново всичко кипва, след което се слага в подходящи съдове и се оставя в хладилника, докато се охлади.
Коментари