Есента е преходът между топлото лято и студената зима, затова е и преходният сезон, изискващ най-сериозна адаптация. При него са характерни климатичните амплитуди, топлите цветове и падащите листа.
С промяната във времето и гардероба, то есента внася други цветове и в кулинарния свят. В рецептите започват да заемат място характерните сезонни продукти, които да бъдат в синхрон с прехода на есента. Промяната в сезонните продукти е най-осезаема в плодовете и зеленчуците. Място в кулинарията през есента заемат тиквата, ябълките и крушите, които са в характерните топли цветове на падащите листа.
Крушите са есенни плодове в жълти нюанси, които обикновено имат по-наситен и тежък вкус, което ги прави подходящи за консумация през преходния сезон. Техният специфичен вкус е особено подходящ за приготвянето на тематични рецепти, които да се слеят с нюанса на есента.
Какво можете да приготвите с крушите през есента?
Крушите са засищащи плодове, които са изключително подходящи за приготвяне на сладко, мармалад или конфитюр. Това е особено добра идея, предвид преходът към зимния сезон, когато обикновено консумираме зимнини, сладка или конфитюри. Конфитюрът с круши е изключително сладък и насищащ, а същевременно има ниски калорийни стойности. Крушите са доста подходяща алтернатива за приготвяне и на компот. Той отново е продукт, предназначен за зимните месеци.
Тези мъхести плодове могат да служат и за мариноване. Това е страхотен вариант, когато сте любители на плодовете за закуска и обичате да извличате ползите от плодовия им сок. Маринованите круши са перфектната закуска през студените месеци, която се приготвя лесно и бързо. За тази цел е препоръчително да се мариноват в буркани, като предварително се нарежат на малки кубчета. За мариноване е подходящо да подбирате само добре узрели круши.
Крушите могат да бъдат включени и в рецепти за тестени ястия като кекс или пай, като паят с круши е класически символ на есенния сезон.
Тези плодове могат да се подлагат на различна обработка, което допълнително разширява спектъра им на приложение. Крушите могат да изпичат, като печената круша представлява лесна и вкусна рецепта за бърз десерт. Плодовете могат да се изсушават или сиропират със захарен сироп.
Освен като добавка към сладки десерти през есента, крушите имат и не по-малко приложение в солени рецепти като салати, гарнитури към меса и др.
А нека завършим с няколко рецепти за сладкиши и десерти с круши:
Десерт с круши и шоколад
Този есенен десерт с круши е изключително насищащ, затова е и подходящ за включване в есенното меню. За него са ви необходими:
- 2 ч.ч. брашно;
- 1 бакпулвер, 10 г;
- 1 натурален шоколад;
- 1 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. захар;
- 3 яйца;
- 2 круши;
- 1 ванилена захар;
- 6 с.л. прясно мляко.
Десертът се приготвя изключително лесно и бързо. Трябва само да смесите всички продукти заедно. Шоколадът се начупва в общата смес, а една част от крушите се отделят, за да се покрие дъното на съда за печене. Формата се покрива с хартия за печене и се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса. За около 40-45 минути трябва а имате готов есенен десерт.
Сладкиш с цели круши
Този сладкиш е изключително сочен и притежава засищащ вкус, но отнема повече време за приготвяне. За него са ви необходими следните продукти:
- 8 с.л. кафява захар;
- 2 яйца;
- 60 г разтопено краве масло;
- 150 мл прясно мляко;
- 1 и ½ ч.ч. брашно от лимец;
- 4 с. л. брашно от рожков;
- 1 с.л. бакпулвер;
- 1 лимон;
- 3 цели круши.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса, а през това време разбивате яйцата със захарта. Добавяте последователно маслото и млякото, като след това отново разбивате.
В отделна купа се смесват двата вида брашно заедно с бакпулвера. Те се добавят към течната смес и се разбиват до получаване на хомогенна финална смес. Тя се излизва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
Почистените и обелени круши се намазват с лимонов сок и се покриват с малко брашно. След това се подрежат в сместа и се заливат с кафява захар. Готовият десерт се изпича за 30-35 минути.
Вижте и някои идеи за:
- кремове с круши.
Коментари