Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за есенни сладкиши и десерти с круши

Идеи за есенни сладкиши и десерти с круши

есенни сладкиши с круши
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Есента е преходът между топлото лято и студената зима, затова е и преходният сезон, изискващ най-сериозна адаптация. При него са характерни климатичните амплитуди, топлите цветове и падащите листа.

С промяната във времето и гардероба, то есента внася други цветове и в кулинарния свят. В рецептите започват да заемат място характерните сезонни продукти, които да бъдат в синхрон с прехода на есента. Промяната в сезонните продукти е най-осезаема в плодовете и зеленчуците. Място в кулинарията през есента заемат тиквата, ябълките и крушите, които са в характерните топли цветове на падащите листа.

Крушите са есенни плодове в жълти нюанси, които обикновено имат по-наситен и тежък вкус, което ги прави подходящи за консумация през преходния сезон. Техният специфичен вкус е особено подходящ за приготвянето на тематични рецепти, които да се слеят с нюанса на есента.

Какво можете да приготвите с крушите през есента?

Крушите са засищащи плодове, които са изключително подходящи за приготвяне на сладко, мармалад или конфитюр. Това е особено добра идея, предвид преходът към зимния сезон, когато обикновено консумираме зимнини, сладка или конфитюри. Конфитюрът с круши е изключително сладък и насищащ, а същевременно има ниски калорийни стойности. Крушите са доста подходяща алтернатива за приготвяне и на компот. Той отново е продукт, предназначен за зимните месеци.

Тези мъхести плодове могат да служат и за мариноване. Това е страхотен вариант, когато сте любители на плодовете за закуска и обичате да извличате ползите от плодовия им сок. Маринованите круши са перфектната закуска през студените месеци, която се приготвя лесно и бързо. За тази цел е препоръчително да се мариноват в буркани, като предварително се нарежат на малки кубчета. За мариноване е подходящо да подбирате само добре узрели круши.

Крушите могат да бъдат включени и в рецепти за тестени ястия като кекс или пай, като паят с круши е класически символ на есенния сезон.

Тези плодове могат да се подлагат на различна обработка, което допълнително разширява спектъра им на приложение. Крушите могат да изпичат, като печената круша представлява лесна и вкусна рецепта за бърз десерт. Плодовете могат да се изсушават или сиропират със захарен сироп.

Освен като добавка към сладки десерти през есента, крушите имат и не по-малко приложение в солени рецепти като салати, гарнитури към меса и др.

есенен десерт с круши

А нека завършим с няколко рецепти за сладкиши и десерти с круши:

Десерт с круши и шоколад

Този есенен десерт с круши е изключително насищащ, затова е и подходящ за включване в есенното меню. За него са ви необходими:

- 2 ч.ч. брашно;

- 1 бакпулвер, 10 г;

- 1 натурален шоколад;

- 1 ч.ч. олио;

- 1 ч.ч. захар;

- 3 яйца;

- 2 круши;

- 1 ванилена захар;

- 6 с.л. прясно мляко.

Десертът се приготвя изключително лесно и бързо. Трябва само да смесите всички продукти заедно. Шоколадът се начупва в общата смес, а една част от крушите се отделят, за да се покрие дъното на съда за печене. Формата се покрива с хартия за печене и се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса. За около 40-45 минути трябва а имате готов есенен десерт.

Сладкиш с цели круши

Този сладкиш е изключително сочен и притежава засищащ вкус, но отнема повече време за приготвяне. За него са ви необходими следните продукти:

- 8 с.л. кафява захар;

- 2 яйца;

- 60 г разтопено краве масло;

- 150 мл прясно мляко;

- 1 и ½ ч.ч. брашно от лимец;

- 4 с. л. брашно от рожков;

- 1 с.л. бакпулвер;

- 1 лимон;

- 3 цели круши.

Фурната се загрява предварително на 180 градуса, а през това време разбивате яйцата със захарта. Добавяте последователно маслото и млякото, като след това отново разбивате.

В отделна купа се смесват двата вида брашно заедно с бакпулвера. Те се добавят към течната смес и се разбиват до получаване на хомогенна финална смес. Тя се излизва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.

Почистените и обелени круши се намазват с лимонов сок и се покриват с малко брашно. След това се подрежат в сместа и се заливат с кафява захар. Готовият десерт се изпича за 30-35 минути.

Вижте и някои идеи за:

- поширани круши;

- мъфини с круши;

- кремове с круши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest