Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Есенни десерти с дюли

Есенни десерти с дюли

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мъфини с дюли

През есента можете да изненадате приятели и близки с вкусни десерти с дюли. Лесно се прави сладкиш с дюли.

Необходими продукти: 3 яйца, 2 дюли, половин чаена чаша брашно, половин чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 парченце кора от мандарина.

Дюлите се обелват, изрязва им се сърцевината и се нарязват на кубчета. Кубчетата леко се попарват в микровълнова фурна, като им се добавя малко вода. Оставят се 5 минути на най-висока мощност.

Мандариновата кора се нарязва на тънки лентички и се смесва с дюлите. Яйцата се разбиват със захарта, добавя се брашното, бакпулверът и всичко се разбива.

Сладкиш с дюли

Формата за печене се намазва с масло, разстила се дюлевата смес и отгоре се изсипва тестото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути.

Дюлевото желе е вкусен лек десерт. Необходими продукти: около 1.5 килограма добре узрели дюли, 500 грама захар, 1 пакетче желатин, половин чаена лъжичка ром.

Дюлите се измиват добре и се избърсват, за да се премахне мъхестият слой. Изчистват се от сърцевината и останалото се нарязва и се пуска в сокоизтисквачка.

Сокът се оставя за около час, за да може плодовата смес да се утаи на дъното и после внимателно се излива полученият сок. Останалата в сокоизтисквачката смес се смесва със захарта и престоява една нощ.

Сладко от дюли

Образувалият се сок се смесва с другия сок, добавя се желатин, предварително оставен да набъбне, и всичко се смила в кухненски робот на минимална скорост, докато захарта не се разтвори напълно.

Дюлите във ванилов сироп са интересен десерт с необичаен вкус. Необходими продукти: 5 дюли, 250 грама захар, 500 милилитра вода, 1 лимон, 1 ванилия, 5 зърна черен пипер. В широка неметална тенджера се слагат ванилията, пиперът, захарта, изстисканият сок от лимона и водата. Оставя се на тих огън, докато се разтвори захарта.

Дюлите се нарязват на четвъртинки и се почистват от семките. Парченцата се пускат в къкрещия сироп, като трябва да са изцяло потопени в него. Покриват се с пергамент и се оставят на котлона за около половин час, докато дюлите не омекнат.

С решетъчна лъжица парчетата се слагат в чиния, а сиропът ври на слаб огън още 10 минути, докато не намалее до една трета от първоначалния си обем. Със сиропа се заливат парчетата и се сервират топли или студени, гарнирани със сметана .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest