Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Приготвяне на сладка с дюли

Приготвяне на сладка с дюли

Сладко с Дюли

Ароматните дюли често са пренебрегвани, но с тях можете да си направите вкусни желета или сладка. Подправете с готовите сладка кисело мляко, направете някакви сладкиши или просто да ги намажете на филия или палачинка.

Предлагаме ви две рецепти – едната е за сладко от дюли, а другата е за желе, за което ще ви бъде необходим само сокът от плодовете. Ето и рецептите:

Сладко от дюли

Необходими продукти: 1 кг дюли, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне: измивате дюлите и ги обелвате, след което ги завивате в намокрена с солена вода кърпа, за да не потъмнеят. Сварявате сос от захарта и 4 ч.ч. вода – обирате пяната с решетъчна лъжица. Сосът трябва да стане средно гъст.

Настържете дюлите на едро ренде директно в съда със соса. Дюлите се варят, докато сиропът започне да се сгъстява. Добавете лимонената киселина и оставете сладкото да поври още 2 минути. След като поизстине, разсипете сладкото в бурканчета и затворете.

Можете към тях да си добавите стафиди, за да стане още по-ароматно и вкусно сладкото. Стафидите се добавят заедно с лимонената киселина. Вместо стафиди (или освен тях), можете да добавите и нарязани на по-ситни парченца орехи.

Дюли

Ако предпочитате, можете да си направите пелте от дюли. Измийте и нарежете на парчета 2 кг дюли – заедно със сърцевината на плодовете. Заливате ги с 3 л вода и ги варите на тих огън – целта е сокът да стане червен, след което изключвате сместа.

Изсипете дюлите в гевгир и отделете сока, след това го прецедете, за да няма семки или парчета плодове. След като сокът изстине, към него добавете 1 кг захар и го върнете на котлона – трябва да го варите на умерен огън, докато сместа не започне да се желира.

Няколко минути преди да отдръпнете вече почти готовото желе от котлона, добавете ½ ч.ч. лимонена киселина. Готовото сладко наливате в подходящ стъклен съд.

Желето е подходящо за палачинки, пържени филии, бухти. Ако предпочитате, можете да добавяте 1 ч.л. от него в някакъв чай – за да стане още по-ароматен и сладък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest